Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Zdravím,
mám zadanou mocninou řadu, poloměr, i oba krajní body jsem si určila I= (-1,1). po dosazení krajního bodu -1 jsem dostala alternující řadu, která diverguje. Ale po dosazení 2. krajního bodu si nejsem vůbec jistá (viz obrázek), mohl by jste někdo poradit ?
děkuji

Tam diverguje, ne? Protože každý sčítanec je alespoň jednička.

↑ Sergejevicz:Ano ve výsledkách je také že diverguje. Ale jde mi o to, přes jaké kritérium to určím :)

↑ nikolka123: Srovnávacím, tím nejobyčejnějším :-). Odhadneš zdola divergentní řadou. Jak jsem psal, každý čeln zadané řady pro x = 1 je větší než 1, takže zadaná řada je pro x = 1 větší než řada ze samých jedniček, a to je přeci nekonečno, takže zadaná řada musí být taky nekonečno.
Anebo tu divergenci zadané řady pro x = 1 dostaneš z nutné podmínky konvergence řady. Že jo, ta podmínka říká, že limita pro n jdoucí do nekonečna z posloupnosti, která se sumuje, musí být nula. A je to podmínka nutná pro konvergenci řady, tedy plyne z konvergence řady. Obměnou této implikace dostaneme, že není-li limita pro n jdoucí do nekonečna ze sumované posloupnosti rovná nule, řada diverguje. A to jepřesně tento případ. Ta limita je totiž 1, což není nula.