Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 20. 01. 2015 15:50

nikolka123
Zelenáč
Škola: TUL-eiřs (Bc.)
Pozice: Student
Reputace:   

Vyšetření krajních bodů mocninné řady

Zdravím,
mám zadanou mocninou řadu, poloměr, i oba krajní body jsem si určila I= (-1,1). po dosazení krajního bodu -1 jsem dostala alternující řadu, která diverguje. Ale po dosazení 2. krajního bodu si nejsem vůbec jistá (viz obrázek), mohl by jste někdo poradit ?

//forum.matweb.cz/upload3/img/2015-01/65425_%25C5%2599adddddddddddddddddddd%25C3%25A1.png

děkuji

#2 20. 01. 2015 16:01

Sergejevicz
Škola: Mgr. mat. a fyz. modelování na MFF UK v r. 2014
Pozice: výpočtář
Reputace:   21 
Web

Re: Vyšetření krajních bodů mocninné řady

Tam diverguje, ne? Protože každý sčítanec je alespoň jednička.

Kopáček: Mat. anal. nejen pro fyziky, Veselý: Zákl. mat. anal., Bečvář: Lin. alg., Matfyzpress
Bican: Lin. alg. a geom., Academia

#3 20. 01. 2015 16:36

nikolka123
Zelenáč
Škola: TUL-eiřs (Bc.)
Pozice: Student
Reputace:   

↑ Sergejevicz:Ano ve výsledkách je také že diverguje. Ale jde mi o to, přes jaké kritérium to určím :)

#4 20. 01. 2015 17:28

Sergejevicz
Škola: Mgr. mat. a fyz. modelování na MFF UK v r. 2014
Pozice: výpočtář
Reputace:   21 
Web

↑ nikolka123: Srovnávacím, tím nejobyčejnějším :-). Odhadneš zdola divergentní řadou. Jak jsem psal, každý čeln zadané řady pro x = 1 je větší než 1, takže zadaná řada je pro x = 1 větší než řada ze samých jedniček, a to je přeci nekonečno, takže zadaná řada musí být taky nekonečno.

Anebo tu divergenci zadané řady pro x = 1 dostaneš z nutné podmínky konvergence řady. Že jo, ta podmínka říká, že limita pro n jdoucí do nekonečna z posloupnosti, která se sumuje, musí být nula. A je to podmínka nutná pro konvergenci řady, tedy plyne z konvergence řady. Obměnou této implikace dostaneme, že není-li limita pro n jdoucí do nekonečna ze sumované posloupnosti rovná nule, řada diverguje. A to jepřesně tento případ. Ta limita je totiž 1, což není nula.

Kopáček: Mat. anal. nejen pro fyziky, Veselý: Zákl. mat. anal., Bečvář: Lin. alg., Matfyzpress
Bican: Lin. alg. a geom., Academia

Zápatí