Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 21. 01. 2015 17:19

geovektor
Reputace:   

taylorov polynom - diferencial

Ahojte, chcem sa opytat, ako sa pocita diferencial funkcie pomocou tayloroveho polynomu? Uz davnejsie sme to mali a viem ze jeden clen z tayloroveho polynomu sa vyuziva, tusim ze prvy ale neviem ako.

#2 21. 01. 2015 17:47 — Editoval Sergejevicz (21. 01. 2015 18:32)

Sergejevicz
Škola: Mgr. mat. a fyz. modelování na MFF UK v r. 2014
Pozice: výpočtář
Reputace:   21 
Web

Re: taylorov polynom - diferencial

Diferencial funkce f je takova funkce, ktera je linearni a volneji receno linearnim zpusobem aproximuje funkci f. Tayloruv polynom je obecnejsi, aproximuje funkci f polynomem (sebou samym) obecne n-teho stupne. Takze kdyz udelas Taylora stupne 1, mas diferencial. Pozor, diferencial (a i Tayloruv polynom) je funkce te promenne, ktere je funkce f, ale zaroven zavici na tom, v jakem bode chceme f aproximovat.

EDIT: Oprava: Teď jsem si vzpomněl, že jsem to sem napsal blbě. Viz další příspěvky a také téma

http://forum.matweb.cz/viewtopic.ph … 91#p459891

Tam to rozeberu.

Kopáček: Mat. anal. nejen pro fyziky, Veselý: Zákl. mat. anal., Bečvář: Lin. alg., Matfyzpress
Bican: Lin. alg. a geom., Academia

#3 21. 01. 2015 17:50 — Editoval geovektor (21. 01. 2015 18:04)

geovektor
Reputace:   

o to sa snazim, prvy clen tayloroveho polynomu pouzit ale ako? Nejde mi to. Napr. funckia $x^3$ ma v bode 3 diferencial $27x-54$, ako tuto rovnicu dostanem pomocou tayloroveho polynomu?

#4 21. 01. 2015 18:27 — Editoval Sergejevicz (21. 01. 2015 18:41)

Sergejevicz
Web

Pardon, jsem hloupý, zrovna jsem napsal chybu, a to navíc i do jednoho jiného tématu. Diferenciál je jen ten výhradně lineární člen z Taylora, nikoliv celý lineární dvojčlen. Stydím se.

EDIT: Dalsi chyba. Neni to presne ten linearni clen, to se musi jeste udelat jista substituce. Viz dalsi tema, na ktere odkazuju nize. Prominte, dnes se mi nedari.

Kopáček: Mat. anal. nejen pro fyziky, Veselý: Zákl. mat. anal., Bečvář: Lin. alg., Matfyzpress

#5 21. 01. 2015 18:29 — Editoval Sergejevicz (21. 01. 2015 18:33)

Sergejevicz
Web

A nemůžem to dát do jednoho tématu? Koukám, že tady se to řeší dvakrát. Píšu tedy na odkaze

http://forum.matweb.cz/viewtopic.ph … 91#p459891

kde jsem taky udělal chybu. Tam to bude opraveno. Dejte mi čas.

No a i ten odkaz jsem sem dal prve špatně. Jsem asi trochu přetažen. No, viz tedy to druhé téma.

Zápatí