Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 12. 03. 2009 16:40

tommy
Reputace:   

Goniometrické integrály

Dobrý den přátelé,
omlouvám se, že przním toto forum, nicméně vrtá mi hlavou otázka ohledně goniometrických funkcí. Nechápu proč např. (viz dole) počítáme univerzální substitucí, Proč to nejde  KLASICKOU sub.? -> /cosx+1=t, -sinx=dt.../.

http://forum.matweb.cz/upload/931-sub.png

V matematice věcem neporozumíte — jen si na ně zvyknete.

#2 12. 03. 2009 16:53 — Editoval musixx (12. 03. 2009 16:56)

musixx
Místo: Brno
Reputace:   45 

Re: Goniometrické integrály

↑ tommy: Jde to i tebou navrzenou substituci, $\cos x+1=t$ a pak $-\sin x\ {\rm d}x={\rm d}t$.

EDIT: Obecne plati nekolik "pravidel". Jedno z nich je, ze "je-li funkce licha vzhledem k sinu, pak substituce t=cos(x) vede k cili" (snad je jasne, jak je mysleno to licha vzhledem k sinu a co je puvodni promennou).

#3 12. 03. 2009 16:55

tommy
Reputace:   

↑ musixx:
Díky, ale vyšlo mi to blbě, nicméně má chyba, díky moc!

#4 12. 03. 2009 16:57

musixx
Místo: Brno
Reputace:   45 

↑ tommy: Vysledkem samozrjeme musi byt tataz funkce, at jiz se pouzije jakakoli substituce ci jina metoda vypoctu integralu. Jina vec je, ze zapis teto funkce muze byt v obou pripadech vizuelne znacne odlisny. Takze jeste nezoufej a pokus se svuj vysledek upravit na tvar vysledku vzoroveho (ci naopak).

#5 12. 03. 2009 17:11

tommy
Reputace:   

↑ musixx:

Chápu, ale má něco výsledek "-ln(cosx+1)+c" s výsledkem "ln(1+tg^2(x/2))"? Já bohužel nevím... Děkuju!

#6 12. 03. 2009 17:45

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Zdravím :-)

Dála by se používat úprava z goniometrie:

$-\ln(\cos x+1)=\ln(\cos x+1)^{-1}$ teď upravuji jen to, co je v závorce za ln:

$\frac{1}{cosx+1}=\frac{1}{cos^2(\frac{x}{2})-\sin^2(\frac{x}{2})+cos^2(\frac{x}{2})+\sin^2({x}{2})}=\frac{1}{2cos^2(\frac{x}{2})$

$1+tg^2(\frac{x}{2})=1+\frac{\sin^2(\frac{x}{2})}{\cos^2(\frac{x}{2})}=\frac{\cos^2(\frac{x}{2})+\sin^2(\frac{x}{2})}{\cos^2(\frac{x}{2})}=\frac{1}{\cos^2(\frac{x}{2})}$

Pokud jsem něco nepřehledla, tak se výsledky liší o 2 v jmenovateli.

:-) Dokazala bych ji "vyrobit", ale zatim to nechám tak - než upřesniš, zda nebyl nějaký překlep be tvém zápisu výsledků.

Druhý způsob kontroly různých (upravených) výsledků je výsledek zderivovat a dostat původní zadání (opět ale budou nutné nějaké úpravy ze SŠ)

Ještě to překontroluji a počkám na odezvu. OK?

#7 12. 03. 2009 17:51 — Editoval Olin (12. 03. 2009 17:54)

Olin
Místo: Brno / Praha
Reputace:   81 

Ohledně té dvojky navíc - netřeba vyrábět! Stačí si uvědomit vlastnosti logaritmů a jejich následky pro primitivní funkce.
$\ln\(\frac{1}{2\cos^2 \(\frac x2\)}\) + C = \ln\(\frac{1}{\cos^2 \(\frac x2\)}\) - \underbrace{\ln 2 + C}_{\text{konstanta}} = \ln\(\frac{1}{\cos^2 \(\frac x2\)}\) + K$

V primitivních funkcích můžeme argument logaritmu násobit libovolným kladným reálným číslem a stále půjde o primitivní funkci :-)

Matematika = královna věd. Analýza = královna matematiky. (Teorie množin = bohatství matematiky.)
MKS Náboj iKS

#8 12. 03. 2009 17:58 — Editoval jelena (12. 03. 2009 18:07)

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ Olin:

Zdravím :-)

A jak myslíš bych tu 2 "vyráběla já? No přesně tak :-)

Jen jsem nechtěla kolegu hned zmatkovat ještě s úpravou logaritmů.

Edit: teď v realu budu cvičit buď literaturu nebo společenské vědy - tento rok totiž jistím maturitní přípravu samých humanitních oboru (ani jedna matematika, jen jedna chemie, jinak ZSV, Literatura, ruština) - tak se těšte, že zde budu tak akorat citovat, zatím se loučím :-)

Zápatí