Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dobrý den přátelé,
omlouvám se, že przním toto forum, nicméně vrtá mi hlavou otázka ohledně goniometrických funkcí. Nechápu proč např. (viz dole) počítáme univerzální substitucí, Proč to nejde KLASICKOU sub.? -> /cosx+1=t, -sinx=dt.../. 
↑ tommy: Jde to i tebou navrzenou substituci,
a pak
.
EDIT: Obecne plati nekolik "pravidel". Jedno z nich je, ze "je-li funkce licha vzhledem k sinu, pak substituce t=cos(x) vede k cili" (snad je jasne, jak je mysleno to licha vzhledem k sinu a co je puvodni promennou).
↑ tommy: Vysledkem samozrjeme musi byt tataz funkce, at jiz se pouzije jakakoli substituce ci jina metoda vypoctu integralu. Jina vec je, ze zapis teto funkce muze byt v obou pripadech vizuelne znacne odlisny. Takze jeste nezoufej a pokus se svuj vysledek upravit na tvar vysledku vzoroveho (ci naopak).
Zdravím :-)
Dála by se používat úprava z goniometrie:
teď upravuji jen to, co je v závorce za ln:

Pokud jsem něco nepřehledla, tak se výsledky liší o 2 v jmenovateli.
:-) Dokazala bych ji "vyrobit", ale zatim to nechám tak - než upřesniš, zda nebyl nějaký překlep be tvém zápisu výsledků.
Druhý způsob kontroly různých (upravených) výsledků je výsledek zderivovat a dostat původní zadání (opět ale budou nutné nějaké úpravy ze SŠ)
Ještě to překontroluji a počkám na odezvu. OK?
Ohledně té dvojky navíc - netřeba vyrábět! Stačí si uvědomit vlastnosti logaritmů a jejich následky pro primitivní funkce.
V primitivních funkcích můžeme argument logaritmu násobit libovolným kladným reálným číslem a stále půjde o primitivní funkci :-)
↑ Olin:
Zdravím :-)
A jak myslíš bych tu 2 "vyráběla já? No přesně tak :-)
Jen jsem nechtěla kolegu hned zmatkovat ještě s úpravou logaritmů.
Edit: teď v realu budu cvičit buď literaturu nebo společenské vědy - tento rok totiž jistím maturitní přípravu samých humanitních oboru (ani jedna matematika, jen jedna chemie, jinak ZSV, Literatura, ruština) - tak se těšte, že zde budu tak akorat citovat, zatím se loučím :-)
Stránky: 1