Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Zdravím,
mám zadaný tento plošný integrál, s kterým si vůbec nevím rady. Pokud sem tedy dobře zvolil parametrizaci, jak tuto obludnou věc zintegrovat ?
děkuji mnokrát za každou radu ;)
Zdravím,
parametrizace se mi zda v pořádku, celou obludu jsem nekontrolovala (derivaci a vektorový součin), ale pod odmocninou můžeš z prvních dvou vytknout
, další tři členy jsou z umocnění posledního řádku vektorového součinu, ještě před umocněním bych udělala toto
a až potom upravit a umocnit.
Zkus to ještě tak projít a poupravovat, výsledek zkus přepsat v TeX - napravo od okna zprávy je Editor TeX. Děkuji.

Tak po Vaší radě se to podařilo dost zjednodušit :)
Ale ve finále stejně po dosazení parametrizace do integrálu za X, Y, Z vznikl další zádrhel. Žádné goniometrické vzorce už v tom nevidím..... Nemáte nějaký nápad na integraci ?
↑ nikolka123:
Dobrý den. Řekl bych, že pro vlastní integraci jsou možné např. úpravy:

lze upravit postupným využitím identit 
na součet výrazů s goniometrickými funkcemi v první mocnině (funkce dvou a čtyřnásobný úhlů), které už je možno přímo integrovat,
- možno přímo integrovat,
podobně lze naložit s třetí mocninou sinu,
Poslední člen
lze přímo integrovat.

Tak nastal další problém. Prý jsem měla řešit příklad přes ostrogradského. A to jsem vedle jak ta vedle... Neměl by jste prosímvás někdo radu na postup ?
děkuji

Tak se mi podařilo příklad vyřešit. Oproti minulé verzi vyšel integrál krásně a jednoduše. Zde je výsledné řešení, kdyby se náhodou hodilo někomu příště :)