Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Pěkný večer,
nyní navštěvuju 8. ročník a začal jsem mít problém, který nemohu vyřešit. Ukážu vám jeden příklad, který jsem měl ve pololetní práci, který mě zarazil. 
Mnohem jednodušší příklady ovládám a nikde nemám žádné informace v učebnici, takže se ptám Vás. Mám problém s větším počtem mnohočlenů, prostě se mi to plete, nechci výsledek, ale vysvětlit.
Děkuju za radu.

Aha, příklad jsem zapsal špatně, jinak je to výsledek
? ( Příklad jsem editnul ).

Takže, třeba další :
a když si ho zlehčím :
? Doufám, že to budu mít správně díky tvojí pomůcky.

↑ Brokada:
Rozepsat je dobré pár prvních, ale potom už ne, co když budeš mít
?
Lepší je si to napsat do zlomku
a krátit.
atd..

Ano chápu, vím, že je to takové dlouhé, ale tímto mě dokazuje jak to funguje a pak můžu postupovat dále, jinak je správně předchozí příklad ?

↑ Brokada:
Nevím, co studuješ za ZŠ, ale toto je učivo SŠ a jmenuje se to práce s mocninami a jsou na to pravidla

No také nechápu, nikde to není a bylo v písemce, totiž máme hodně přísného učitele. Děkuju za informace. Jinak přeju Dobrou noc.

↑ Brokada:
Tak pokud tam nejsou vysoké mocniny, tak jsem ti postup ukázal

Ano také jsem pochopil, díky za informaci a za pomůcku.
- tím považuju za vyřešené
Zdravím,
↑ Brokada: za označené můžeš označovat v 1. příspěvku tématu. Děkuji.
marnes napsal(a):
Nevím, co studuješ za ZŠ, ale toto je učivo SŠ a jmenuje se to práce s mocninami a jsou na to pravidla
To asi ne, že jen SŠ - v Bělounovi je uvedeno a v Odvárko-Kadleček také (8. třída), zde jsme i něco diskutovali, na víceletém gymnáziu bylo nejspíš v tercii, už jsem doma knihu s výrazy nenašla, sešity likviduji :-) Ale tento rok určitě nebylo (teď je kvarta).