Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 19. 01. 2015 13:14

vlak9
Zelenáč
Reputace:   

Útvar rovnoběžník

Jsou dány body A[1,2,-1] B[1,0,1] C[2,1,3].

1.Určete bod D, tak aby byl ABCD rovnoběžník.
2.Vypočítejte úhel úhlopříček tohoto rovnoběžníku.

Mohl by mi prosím někdo poradit? Pokud možno i s postupem. Děkuji

#2 19. 01. 2015 13:35 — Editoval vlado_bb (19. 01. 2015 13:35)

vlado_bb
Moderátor
Škola:
Reputace:   144 

Re: Útvar rovnoběžník

↑ vlak9:Bod $D$ mozes najst napriklad tak, ze k bodu $C$ pripocitas vektor opacny k $\overrightarrow{AB}$.

#3 19. 01. 2015 13:46

vlak9
Zelenáč
Reputace:   

Ano ten mě vyšel (2,3,1) je to možné ?

#4 19. 01. 2015 13:51

Sergejevicz
Škola: Mgr. mat. a fyz. modelování na MFF UK v r. 2014
Pozice: výpočtář
Reputace:   21 
Web

To neni dobre. Asi byl pripocitan opacny vektor. Bacha. Vektor z dvou bodu spocitam odectenim prvniho bodu od druheho, ne druheho od prvniho :-).

Kopáček: Mat. anal. nejen pro fyziky, Veselý: Zákl. mat. anal., Bečvář: Lin. alg., Matfyzpress
Bican: Lin. alg. a geom., Academia

#5 20. 01. 2015 10:03

vlak9
Zelenáč
Reputace:   

A mohl by někdo ten postup, prosím. :)

#6 20. 01. 2015 10:30

vlado_bb
Moderátor
Škola:
Reputace:   144 

↑ vlak9:Postup je uvedeny v prispevkoch od ↑ vlado_bb: a ↑ Sergejevicz:.

#7 20. 01. 2015 10:49

Jj
Škola: VŠB, absolv. r. 1970
Pozice: Důchodce
Reputace:   599 

↑ vlak9:

Řekl bych že souřadnice bodu D = (2,3,1) jste spočítal dobře.

Takže je možno pokračovat.

Pokud se tedy nemýlím.

#8 20. 01. 2015 11:26 — Editoval Sergejevicz (20. 01. 2015 11:28)

Sergejevicz
Škola: Mgr. mat. a fyz. modelování na MFF UK v r. 2014
Pozice: výpočtář
Reputace:   21 
Web

Jo pozor. Já jsem se totiž předtím překoukl a nevšiml si, že kolega vlado_bb radil přočíst vektor OPAČNÝ k $\overrightarrow{AB}$, tedy vektor $\overrightarrow{BA}$. Ono to totiž jde vyřešit dvěma způsoby - bod $D$ můžu hledat přičtením vektoru $\overrightarrow{AB}$ k $C$, ale i odečtením vektoru $\overrightarrow{AB}$ od $C$, což je to samé jako přičtením vektoru opačného k $\overrightarrow{AB}$ od $C$, tj. přičtením vektoru $\overrightarrow{BA}$ k $C$. Rovnoběžníky mohou vzniknout dva. Ale vektory mezi zadanými body musejí být lineárně nezávislé, aby rovnoběžníky nebyly degenerované na úsečky. Ostatně i pro náhled, proč přičítat nebo odčítat $\overrightarrow{AB}$, nakresli si obrázek s třemi body neležícími v jedné přímce (to je vlastně lin. nezávislost vektorů mezi nimi) a zkus si tam přikreslit $\overrightarrow{AB}$ resp. $\overrightarrow{BA}$ k bodu $C$, konec vektoru bude ležet v konstruovaném bodě $D$.

A postup? Košatě jsem se o něm rozepsal a návrhy už tady byly, takže v čem je problém? Je problém udělat vektor $\overrightarrow{AB}$ a přičíst ho bodu $C$? Pokud ano, pak by to jistě chtělo doplnit si tyto dílčí dovednosti a můžeme to někdo ukázat, pokud ne, pak se očekává snaha řešitele taky se na řešení podílet.

A ano, bod $[2,3,1]$ je součet bodu $C$ a vektoru opačného k vektoru $\overrightarrow{AB}$

A úhel úhlopříček? To spočítáš jako úhel vektorů, které leží na úhlopříčkách. Tyto vektory jsou $\overrightarrow{AC}$ a $\overrightarrow{BD}$. Je známý vzorec pro vztah cosinu úhlu sevřeného vektory a jejich skalárního součinu, odtud ten úhel můžeš spočítat. Pozor: z právě zmíněného vzorce ti může úhel vyjít něco mezi 0 a 180 stupni. Vyjde-li to do 90, je to ta odchylka, ale vyjde-li to více než 90, je odchylka 180 mínus to, co vyšlo, protože dvě různoběžné přímky svírají dva úhly, tak se bere ten menší z nich. Pokud jsou stejné, jde o ten případ 90 stupňů, tak tam není mezi čím se rozhodovat. Navíc 90 supňů poznáme ze skalárního součinu hned, že.

Kopáček: Mat. anal. nejen pro fyziky, Veselý: Zákl. mat. anal., Bečvář: Lin. alg., Matfyzpress
Bican: Lin. alg. a geom., Academia

#9 02. 02. 2015 10:03

vlak9
Zelenáč
Reputace:   

Tak úhel mi vyšel 81∘  25, 36.82,,

Zápatí