Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 03. 02. 2015 19:53

fellipe
Reputace:   

Křivkový integrál I. druhu

Dobrý večer přeji,

měl bych dotaz ohledně křivkového integrálu

Zadání:

$\int_{k}^{}(x+y)dS    $   kde k: strany trojúhelníku ABC $A=[0,1,0], B=[2,1,0], C=[0,3,0]$

Vím jak postupovat u zadání s přímkou a 2 body v rovině. Zvládl bych i parametrické vyjádření přímek v rovině, ale nevím co pak dále.

Přímka AB: $x=0+2t, y=1, z=0$ a derivace $x=2, y=0, z=0$
Přímka AC:$x=0, y=1+2t, z=0$ a derivace $x=2, y=0, z=0$
Přímka BC:$x=2-2t, y=1+2t, z=0$ a derivace $x=-2, y=0 z=0$

Nevím, jakým způsobem mám určit v tomto případě meze. Předpokládám, že bych počítal 3 integrály pro každou stranu zvlášť a následně je sečetl.

V tomto příkladě z vyjde vždy 0, jak bych postupoval v příkladě, dejme tomu se stejným zadáním, ale s jinými souřadnicemi pro z.

Děkuji za pomoc, nemusí být výpočet, jen postup co a kde dosadit.

#2 04. 02. 2015 00:15

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: Křivkový integrál I. druhu

Zdravím,

úloha s trojúhelníkem v rovině (máš přidanou nulovou z-souřadnici, tedy pořád je to v rovině xOy) je tady (příklad 2). Ohledně určování mezí půjde o meze pro t, jelikož po parametrizaci máš funkce ve tvaru $f(t)$.

V prostoru uvažuješ také oblouk (viz kapitola 3.1.3 a část "Oblouk v prostoru"), který také parametrizuješ. Můžeš prozkoušet Tvou úlohu, ale poslední složka (z) je nulová, tak toho příliš neuvidíš. Pokud bych narazila na nějakou úlohu s trojúhelníkem v prostoru, tak přidám (jinak v odkazu jsou spíš křivky v prostoru, např. po šroubovici, pokud jde o postup). Je to, co jsi potřeboval? Děkuji.

#3 04. 02. 2015 11:58

fellipe
Reputace:   

Re: Křivkový integrál I. druhu

↑ jelena:

Děkuji moc za pomoc, už jsem to dopočítal. Měl jsem příklad, kde z byla nenulová, ale v integrálu se proměnná z také vyskytovala.

Teď mám příklady s křivkou ohraničenou dvěma body. Zkusím na to přijít sám:) Pokud ne, zase bych požádal o pomoc jak se dopracovat k výsledku:)

Ještě jednou děkuji

Zápatí