Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý večer přeji,
měl bych dotaz ohledně křivkového integrálu
Zadání:
kde k: strany trojúhelníku ABC ![kopírovat do textarea $A=[0,1,0], B=[2,1,0], C=[0,3,0]$](/mathtex/c0/c00a0d9658cfa47b93074947134c8ec1.gif)
Vím jak postupovat u zadání s přímkou a 2 body v rovině. Zvládl bych i parametrické vyjádření přímek v rovině, ale nevím co pak dále.
Přímka AB:
a derivace 
Přímka AC:
a derivace 
Přímka BC:
a derivace 
Nevím, jakým způsobem mám určit v tomto případě meze. Předpokládám, že bych počítal 3 integrály pro každou stranu zvlášť a následně je sečetl.
V tomto příkladě z vyjde vždy 0, jak bych postupoval v příkladě, dejme tomu se stejným zadáním, ale s jinými souřadnicemi pro z.
Děkuji za pomoc, nemusí být výpočet, jen postup co a kde dosadit.
Zdravím,
úloha s trojúhelníkem v rovině (máš přidanou nulovou z-souřadnici, tedy pořád je to v rovině xOy) je tady (příklad 2). Ohledně určování mezí půjde o meze pro t, jelikož po parametrizaci máš funkce ve tvaru
.
V prostoru uvažuješ také oblouk (viz kapitola 3.1.3 a část "Oblouk v prostoru"), který také parametrizuješ. Můžeš prozkoušet Tvou úlohu, ale poslední složka (z) je nulová, tak toho příliš neuvidíš. Pokud bych narazila na nějakou úlohu s trojúhelníkem v prostoru, tak přidám (jinak v odkazu jsou spíš křivky v prostoru, např. po šroubovici, pokud jde o postup). Je to, co jsi potřeboval? Děkuji.
↑ jelena:
Děkuji moc za pomoc, už jsem to dopočítal. Měl jsem příklad, kde z byla nenulová, ale v integrálu se proměnná z také vyskytovala.
Teď mám příklady s křivkou ohraničenou dvěma body. Zkusím na to přijít sám:) Pokud ne, zase bych požádal o pomoc jak se dopracovat k výsledku:)
Ještě jednou děkuji