Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravím, prosím o pomoc s následujícím příkladem. Předem moc děkuji. :)
Část střechy má tvar rovnoramenného trojúhelníku ABC, jehož základna BC má délka a = 6 m. Základna leží ve vodorovné rovině
a vrchol A má od roviny
vzdálenost b = 1,8 m. Půdorysem trojúhelníku ABC je pravoúhlý rovnoramenný trojúhelník s přeponou BC.
a) Určete sklon roviny ABC. Sklonem roviny rozumíme její odchylku
od vodorovné roviny.
b) Určete odchylku
ramena trojúhelníku ABC od vodorovné roviny.
Půdorys střechy znázorníme pomocí Thaletovy kružnice nad průměrem BC, přičemž bod A´ je průnikem této kružnice a kolmice vedoucí z bodu S, jenž je středem strany BC. Zároveň víme, že vzdálenost úsečky A´S je 3 cm (poloměr Thaletovy kružnice). Vypočítala jsem i velikost úhlu
, velikost ramene BA´, resp. CA´ = 4,24 cm. Ale zatím nevím, jak se pomocí tohoto dostat k vypočítání těch odchylek. Je potřeba vycházet z pravoúhlých trojúhelníků, mám tedy někde vytvořit výšku?
Děkuji.
↑ misaH:
Můžu se ještě zeptat, kde vytvořit výšku pro výpočet úlohy b)? Zkoušela jsem trojúhelník CXA, kde X je střed strany BA´. Ale bohužel se nejedná o pravoúhlý trojúhelník. Ani neznáme všechny rozměry atd. Děkuji moc. :)
↑ BajaCZ:
Dobrý den.
Myslím, že není třeba výšku dělat - řekl bych, že odchylka je totožná s úhlem A'BA (což je pravoúhlý trojúhelník, v němž jsou už známy obě odvěsny).
Stránky: 1