Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 10. 02. 2015 20:18

vachyto
Zelenáč
Škola: GJKT
Pozice: student
Reputace:   

Výpočet vzdálenosti dvou bodů

Dobrý večer,
nevěděl by někdo, jak na tento příklad:
Na přímce AB, kde A [-3; 2], B [2; -3] určete bod M tak, aby platilo ǀAMǀ = 2/3*ǀBMǀ
Jde o příklad z Petákové.
Zkoušel jsem si pro M dosadit X a Y do  ǀAMǀ = 2/3*ǀBMǀ a vyšla mi ošklivá rovnice o dvou neznámých, na které jsem skončil. Ještě mě napadlo udělat si z toho obecnou rovnici a tu dosadit do toho vzorce a tím mít jen jednu neznámou. Tím mi vznikne ještě něco ošklivější a po prokousání se tím stejně končím na něčem, co nedokážu vyřešit. Máte někdo nějaké nápady?
Díky moc :-)

• (téma jako vyřešené označil(a) vachyto)

#2 10. 02. 2015 21:06

Jj
Škola: VŠB, absolv. r. 1970
Pozice: Důchodce
Reputace:   599 

Re: Výpočet vzdálenosti dvou bodů

↑ vachyto:

Dobrý den.
Úsečku AB lze snadno rozdělit bodem M v návaznosti na dělící poměr $\lambda = \overline{AM}:\overline{BM}$
(pozor, úsečky AM, BM jsou orientované úsečky):

Dáno:  $A(x_1, y_1), B(x_2,y_2), \lambda)$

Pak bod M má souřadnice:

$x=\frac{x_1-\lambda x_2}{1-\lambda}, \quad y = \frac{y_1-\lambda y_2}{1-\lambda}$

Řekl bych, že pro daný příklad bude $\overline{AM}:\overline{BM}=-\frac{2}{3}$
(úsečky AM, BM jsou opačně orientované --> lambda < 0)

Takže:

$x_M=\frac{-3-(-2/3))\cdot 2}{1-(-2/3)}=-1,\,\,y_M=\frac{2-(-2/3))\cdot (-3)}{1-(-2/3)}=0$

Poznámky:
- pro půlící bod úsečky je lambda = -1,
- vztahy pro x, y jsou rovnicí přímky dané dvěma body a proměnným dělícím poměrem.

Pokud se tedy nemýlím.

#3 10. 02. 2015 21:16

vachyto
Zelenáč
Reputace:   

↑ Jj:To vypadá nad míru dobře a s výsledky se to shoduje. Ve výsledcích je ještě M2 [-13; 12]. Dá se na to přijít nějakou podobnou metodou? Nebo je způsob řešení úplně jiný? Každopádně Vám patří veliké díky

#4 10. 02. 2015 21:17 Příspěvek uživatele Darko byl skryt uživatelem Darko. Důvod: špatně jsem přečetl zadání

#5 10. 02. 2015 21:34

Jj
Škola: VŠB, absolv. r. 1970
Pozice: Důchodce
Reputace:   599 

↑ vachyto:

Aha - já jsem si nějak vsugeroval, že jde o dělení úsečky - ovšem jde o poměr vzdáleností. To by mělo mít ještě jedno řešení, kdy bod M leží vlevo před počátečním bodem A úsečky AB. Pak bych to viděl na
$\lambda =+\frac{2}{3}$ (AM, BM mají stejnou orientaci).

Pokud se tedy nemýlím.

#6 10. 02. 2015 21:41

vachyto
Zelenáč
Reputace:   

↑ Jj:Vložil jsem to do kalkulačky a shoduje se to s výsledky. Tudíž Vám patří ještě jedno mé velké díky :-)

Zápatí