Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 13. 02. 2015 14:14 — Editoval MatthewM (13. 02. 2015 14:16)

MatthewM
Škola: Gymnázium
Pozice: student
Reputace:   

Obsah rovinného obrazce - Integrální počet

Dobrý den, mám menší potíž s výpočtem následujícího příkladu:

Určete kvadratickou funkci tak, aby nabývala minima v bodě [0,-4]  a aby graf této funkce spolu s osou x omezoval rovinný obrazec o obsahu 16.

Můj postup

Jelikož vím, že minimum je v bodě [0,-4], tak už mohu z části určit předpis funkce, kterým je $y=ax^{2}-4$ a proto musím zjistit jen neznámou a. Jelikož vím, že obsah je 16, tak pomocí vzorce o rovinném obrazci mohu zapsat: $\int_{-e}^{e}(ax^{2}-4)dx=16$ (kde -e a e jsou průsečíky s osou x)

Mám tedy 2 rovnice: $y=ax^{2}-4$ a $\int_{-e}^{e}(ax^{2}-4)dx=16$, u kterých jsem skončil a nemohu se dopracovat výsledku.

Výsledek: $y=\frac{4}{9}x^{2}-4$

Možná už od počátku se někde mýlím, každopádně děkuji každému za jeho pomoc.

• (téma jako vyřešené označil(a) MatthewM)

#2 13. 02. 2015 15:02 — Editoval Anonymystik (13. 02. 2015 15:17)

Anonymystik
Reputace:   45 

Re: Obsah rovinného obrazce - Integrální počet

↑ MatthewM: Jsi už skoro u cíle. Finta spočívá v tom, že body $-e, e$, mezi kterými provádíš integraci, jsou svázány podmínkou, že to jsou průsečíky s osou x: $y(e)=0$, tj. $ae^2 - 4 = 0$. Druhá rovnice $\int_{-e}^{e}(ax^{2}-4)dx=-16$ lze přepsat po integraci do tvaru $(a\frac{e^3}{3} - 4e + C) - (a\frac{(-e)^3}{3} - 4(-e) + C) = -16$, integrační konstanta $C$ se požere. To mínus na pravé straně jsem dal proto, protože ta plocha bude pod osou x. Tím máš soustavu dvou rovnic o dvou neznámých $a, e$. A to už určitě zvládneš. ;-)

"Do you love your math more than me?"   "Of course not, dear - I love you much more."   "Then prove it!"   "OK... Let R be the set of all lovable objects..."

#3 13. 02. 2015 15:22

MatthewM
Škola: Gymnázium
Pozice: student
Reputace:   

Re: Obsah rovinného obrazce - Integrální počet

↑ Anonymystik:

To mě nenapadlo a ani jsem nečekal tak brzkou odpověď, každopádně mnohokrát dík a já téma označím za vyřešené.

Zápatí