Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 24. 02. 2015 21:58

dodopa
Škola: Gymnázium
Pozice: študent
Reputace:   

Indukované elektromotorické napätie

Zdravím,

mám problém s týmto príkladom Odkaz, nejak si neviem predstaviť, prečo to tak je. Snažil som sa nájsť k tomu obrázok, ale bez úspechu. Vedel by mi to prosím niekto objasniť (obrázkom, alebo slovne)?

Vďaka :)

• (téma jako vyřešené označil(a) dodopa)

#2 24. 02. 2015 22:58 — Editoval marnes (24. 02. 2015 22:59)

marnes

Re: Indukované elektromotorické napätie

↑ dodopa:

Základní vztah pro napětí pracuje s plochou, kterou prochází magnetické pole. Zřejmě máš problém s tím, že ta plocha zmizí. Představ si, že to křídlo letadla zanechává při letu za sebou obarvenou plochu a touto plochou prochází magnetické pole, které indukuje proud. Tuto plochu S vypočítáme jako součin rychlosti letadla, času pohybu a délky křídla (obsah obdélníku)

S=v.t.l

Ty časy se zkrátí a máš U=Bvl
Tak snad pomohlo

Jo. A na začátku vás zdravím.

#3 25. 02. 2015 18:30

dodopa
Reputace:   

Myslím, že už teoreticky chápem, len neviem, či na písomke nebude potrebný aj obrázok, preto sa chcem spýtať, či tento nákres tomu môže odpovedať. A ešte jedna otázka, $\cos \alpha $ m itu vlastne odpadol lebo uhol normály a $B_{z}$ je $0^\circ $? :)
http://www.fastimages.eu/thumbs/obrazoono.jpg

#4 25. 02. 2015 19:01 — Editoval Brzls (25. 02. 2015 19:04)

Brzls
Veterán
Škola: MFF UK (15-..., Bc.)
Pozice: Student
Reputace:   66 

Čau

Jen tak pro zajímavost přidávám jiné řešení, které je podle mě názornější.

1. Po celé délce křídla by na jednotkový náboj působila síla $F=QvB\equiv vB$ (Q=1)

2. Práce potřebná na přemístění z jednoho kraje na druhý je rovna $W=Fs=Fl=vBl$

3. Abych přemístil jednotkový náboj z jendoho konce na druhý, potřebuji vykonat práci o velikosti Bvl. To je ale přesně definice napětí!
Máme tedy U=Bvl.

(Na tomto postupe je vidět, že z hlediska vnějšího pozorovatele se žádné nové elektrické pole nevytváří, na rozdíl od jiných dějů, kde jsem zvyklí používat zákon indukce)

#5 26. 02. 2015 15:09 — Editoval marnes (26. 02. 2015 15:10)

marnes

↑ dodopa:
Ano. Jestli letí letadlo vodorovně, tak plocha křídel je kolmá k magnetickým indukčním čarám ( i když někdo může protestovat vzhledem k profilům křídel)
Úhel alfa je úhel mezi směrem indukčních čar a kolmicí na plochu. Kolmice na plochu a indukční čáry jsou tedy rovnoběžné, úhel je nula a kosinus nuly je jedna a jedničku u součinu psát nemusíme.

Jo. A na začátku vás zdravím.

#6 26. 02. 2015 20:34

dodopa
Reputace:   

↑ Brzls: Ďakujem za zaujímavé riešenie :)
↑ marnes: Vďaka za vysvetlenie, písomku mám po dnešku za sebou, pritrafil sa mi aj tento typ príkladu, takže vysvetlenie mi fakt pomohlo :)
Ešte raz obom vďaka a pekný večer! :)

Zápatí