Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 24. 02. 2015 21:58

dodopa
Škola: Gymnázium
Pozice: študent
Reputace:   

Indukované elektromotorické napätie

Zdravím,

mám problém s týmto príkladom Odkaz, nejak si neviem predstaviť, prečo to tak je. Snažil som sa nájsť k tomu obrázok, ale bez úspechu. Vedel by mi to prosím niekto objasniť (obrázkom, alebo slovne)?

Vďaka :)

• (téma jako vyřešené označil(a) dodopa)

#2 24. 02. 2015 22:58 — Editoval marnes (24. 02. 2015 22:59)

marnes

Re: Indukované elektromotorické napätie

↑ dodopa:

Základní vztah pro napětí pracuje s plochou, kterou prochází magnetické pole. Zřejmě máš problém s tím, že ta plocha zmizí. Představ si, že to křídlo letadla zanechává při letu za sebou obarvenou plochu a touto plochou prochází magnetické pole, které indukuje proud. Tuto plochu S vypočítáme jako součin rychlosti letadla, času pohybu a délky křídla (obsah obdélníku)

S=v.t.l

Ty časy se zkrátí a máš U=Bvl
Tak snad pomohlo

Jo. A na začátku vás zdravím.

#3 25. 02. 2015 18:30

dodopa
Reputace:   

Myslím, že už teoreticky chápem, len neviem, či na písomke nebude potrebný aj obrázok, preto sa chcem spýtať, či tento nákres tomu môže odpovedať. A ešte jedna otázka, $\cos \alpha $ m itu vlastne odpadol lebo uhol normály a $B_{z}$ je $0^\circ $? :)
http://www.fastimages.eu/thumbs/obrazoono.jpg

#4 25. 02. 2015 19:01 — Editoval Brzls (25. 02. 2015 19:04)

Brzls
Veterán
Škola: MFF UK (15-..., Bc.)
Pozice: Student
Reputace:   66 

Čau

Jen tak pro zajímavost přidávám jiné řešení, které je podle mě názornější.

1. Po celé délce křídla by na jednotkový náboj působila síla $F=QvB\equiv vB$ (Q=1)

2. Práce potřebná na přemístění z jednoho kraje na druhý je rovna $W=Fs=Fl=vBl$

3. Abych přemístil jednotkový náboj z jendoho konce na druhý, potřebuji vykonat práci o velikosti Bvl. To je ale přesně definice napětí!
Máme tedy U=Bvl.

(Na tomto postupe je vidět, že z hlediska vnějšího pozorovatele se žádné nové elektrické pole nevytváří, na rozdíl od jiných dějů, kde jsem zvyklí používat zákon indukce)

#5 26. 02. 2015 15:09 — Editoval marnes (26. 02. 2015 15:10)

marnes

↑ dodopa:
Ano. Jestli letí letadlo vodorovně, tak plocha křídel je kolmá k magnetickým indukčním čarám ( i když někdo může protestovat vzhledem k profilům křídel)
Úhel alfa je úhel mezi směrem indukčních čar a kolmicí na plochu. Kolmice na plochu a indukční čáry jsou tedy rovnoběžné, úhel je nula a kosinus nuly je jedna a jedničku u součinu psát nemusíme.

Jo. A na začátku vás zdravím.

#6 26. 02. 2015 20:34

dodopa
Reputace:   

↑ Brzls: Ďakujem za zaujímavé riešenie :)
↑ marnes: Vďaka za vysvetlenie, písomku mám po dnešku za sebou, pritrafil sa mi aj tento typ príkladu, takže vysvetlenie mi fakt pomohlo :)
Ešte raz obom vďaka a pekný večer! :)

Zápatí