Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj, mám takovou nejasnost ohledně názvosloví u elipsy.
Když mám elipsu, jejíž hlavní poloosa je rovnoběžná s osou x, tak "a" je délka hlavní poloosy a "b" je délka vedlejší. TO chápu, ALE:
Když mám úlohu: Napište rovnici elipsy, jejíž ohniska leží na ose y a poloosy mají délky 7 a 9. To znamená, že "a" je zase rovnoběžná s osou x a "b" s osou y? ale podle výsledků to tak nemají. Oni to prohodili, takže "a" je hlavní osa - tedy rovnoběžná s osou y a "b" je rovnoběžná s x.
Moje otázka tedy zní: Mohou ohniska ležet i na vedlejší ose? Vždyť vzorec elipsy, která má "delší" vzdálenost na ose y je ta, kde dosadím za "a" to menší číslo a za "b" to větší, tedy např.
, kde "a" je 2 a "b" je 4.
Mám v tom docela zmatek, v každé učebnici je to jinak, je to hrozné slovíčkaření.
Díky za vyjasnění
↑ pema01: zdravím,
pema01 napsal(a):
jejíž ohniska leží na ose y
- ohniska leží vždy na hlavní poloose, která se značí "a" a je delší než "b"
- hlavní poloosa bývá rovnoběžná s x nebo y
- tím pádem, když ohniska leží na ose y, musí být i hlavní poloosa rovnoběžná s y
a ze vzorce to poznáš tak, že pokud je "větší číslo (tedy "a") pod x-ovými souřadnicemi", pak je hlavní polosa rovnoběžná s x a naopak
Stránky: 1