Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 25. 02. 2015 17:21

pema01
Pozice: student
Reputace:   

elipsa - jak je to s osou "y" a ohnisky?

Ahoj, mám takovou nejasnost ohledně názvosloví u elipsy.

Když mám elipsu, jejíž hlavní poloosa je rovnoběžná s osou x, tak "a" je délka hlavní poloosy a "b" je délka vedlejší. TO chápu, ALE:

Když mám úlohu: Napište rovnici elipsy, jejíž ohniska leží na ose y a poloosy mají délky 7 a 9. To znamená, že "a" je zase rovnoběžná s osou x a "b" s osou y? ale podle výsledků to tak nemají. Oni to prohodili, takže "a" je hlavní osa - tedy rovnoběžná s osou y a "b" je rovnoběžná s x.

Moje otázka tedy zní: Mohou ohniska ležet i na vedlejší ose? Vždyť vzorec elipsy, která má "delší" vzdálenost na ose y je ta, kde dosadím za "a" to menší číslo a za "b" to větší, tedy např.$\frac{(x-m)^{2}}{4}+\frac{(y-n)^{2}}{16}=1$, kde "a" je 2 a "b" je 4.

Mám v tom docela zmatek, v každé učebnici je to jinak, je to hrozné slovíčkaření.

Díky za vyjasnění

• (téma jako vyřešené označil(a) pema01)

#2 25. 02. 2015 17:55

holyduke
Škola: VUT FSI
Reputace:   51 

Re: elipsa - jak je to s osou "y" a ohnisky?

↑ pema01: zdravím,

pema01 napsal(a):

jejíž ohniska leží na ose y

- ohniska leží vždy na hlavní poloose, která se značí "a" a je delší než "b"
- hlavní poloosa bývá rovnoběžná s x nebo y
- tím pádem, když ohniska leží na ose y, musí být i hlavní poloosa rovnoběžná s y

a ze vzorce to poznáš tak, že pokud je "větší číslo (tedy "a") pod x-ovými souřadnicemi", pak je hlavní polosa rovnoběžná s x a naopak

#3 25. 02. 2015 19:24

pema01
Pozice: student
Reputace:   

Re: elipsa - jak je to s osou "y" a ohnisky?

už chápu dík

Zápatí