Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, pomůžete mi prosím dořešit tento příklad?
Výsledek by měl být 

Určitě je to úplně jednoduché, ale to je právě můj problém, zasekl jsem se :D
Také by mě zajímal i jakýkoliv jiný postup řešení :)
Děkuji.
↑ gadgetka: Paráda, řešit to postupně mě nenapadlo :) děkuji :)
A teď jak dořeším ten svůj postup? :)
↑ gadgetka: Nj to vím taky, ale jak? :D
Nevím jestli už jsem unavený, ale připadám si jak ve slepé uličce :D
Např. z roznásobeného zlomku ve druhém řádku vytkneš ze všech čtyř členů b a z posledních dvou zbývajících ac (řeším jen čitatele):![kopírovat do textarea $b(bc-c^2+a^2-ab)-ac(a-c)=b[-b(a-c)+a^2-c^2]-ac(a-c)=b[-b(a-c)+(a-c)(a+c)]-ac(a-c)=$](/mathtex/e8/e8a2a1dff5c62222a61acb2c4341b8f7.gif)
![kopírovat do textarea $=b[(a-c)(a-b+c)]-ac(a-c)=(a-c)[b(a-b+c)-ac]=(a-c)(ab-b^2+bc-ac)=$](/mathtex/8b/8b03524ca6588429707dd3a08b93061f.gif)
![kopírovat do textarea $=(a-c)[b(a-b)-c(a-b)]=(a-c)(a-b)(b-c)$](/mathtex/21/21c9e3a67765f24bbc422d63eb16a1aa.gif)
↑ gadgetka: aha, takže vlastně pořád párovat dvojice :D no to je hrozný zadání příkladu..
Takže s tím, čím jsem končil se zřejmě nic jiného, než to znova složit dělat nedá? :D
Takže jsem se opravdu dostal do slepé uličky :D
Tak nějak ... v čitateli se nedá nic vytknout, čili s tím žádnou úpravu neuděláš... ;) Přeji krásné sny.