Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, Kubo, edituji celý můj příspěvek. Ty musíš předpokládat, že x je z jednoho intervalu a y z druhého, když v absolutních hodnotách jsou různé neznámé, že?
Ty máš předpoklad, že x je z intervalu od - nekonečna do -2 a současně y je z intervalu od -nekonečna do 5 a tobě vyšlo, že y=2. Čili je kořenem. :)
No dobře ,ale to by mi pak právě platilo, že x = 1 ne? :D
Nebo teď jsem se do toho úplně zamotal :D
EDIT:
pokud budu předpokládat, že y má vlastní interval od -nekonečna do 5, pak můžu předpokládat že x má vlastní interval od -2 do nkonečna a tím pádem by platilo že x = 1 ne?
Kubo, jednička nebude kořenem z toho důvodu, že když jí dosadíš do těch dvou rovnic, tak ti vyjde rozdílné y. U každého toho řešení musíš mít uvedeny oba kořeny. x i y.
A můžou nastat možnosti 4, nikoli 3.
1) x je z intervalu -nekonečno až -2 a současně y je z intervalu -nekonečno až 5
2) x je z intervalu -nekonečno až -2 a současně y je z intervalu 5 až + nekonečno
3) x je z intervalu -2 až + nekonečno a současně y je z intervalu -nekonečno až 5
4) x je z intervalu -2 až + nekonečno a současně y je z intervalu 5 až + nekonečno
Určitě bude jednodušší ty rovnice umocnit, jak radí Míša. A udělat v závěru zkoušku!
Gadgetko, ano to vím, že by při x = 1 nevyšlo y, právě proto jsem to psal :)
Jinak už z té tabulky jde vidět, že tam chybí varianta soustavy - a +, jenže t ovyjde stejně jako druhá varianta + a -, takže to ani není potřeba počítat..
Zřejmě se to nad tím chce nějak důkladně zamyslet jak ty intervali jdou opravdu a né podle tabulky..
Pravděpodobně tak jak to píšeš ty, ale je to dost matoucí si uvědomit co s čím počítat :(
Míšo, umocněním se můžu zbavit absolutních hodnot, ale nevím jestli je to zrovna jednodušší :(
Tam totiž dostanu člen třetího řádu.. pokud se nepletu

--------------

------------

-----------

x i y patří do příslušných intervalů, proto jsou řešením soustavy rovnic

--------------
soustava rovnic nemá řešení

------------
soustava rovnic nemá řešení

------------

Protože y nepatří do definované množiny, není toto řešením soustavy rovnic![kopírovat do textarea $[x; y]=[-3; 2]$](/mathtex/ea/ead7a0b140f6fea6a6d6969dc88aa338.gif)
Asi tak ... ;)
My jsme, Kubo, tabulky nikdy nedělali, ale tahle tabulka nedává smysl ... v intervalu -nekonečno až -2 nemůžeš řešit y a stejně tak v intervalu -nekonečno až 5 nemůžeš řešit x atd. Prostě bys musel mít sestavené zřejmě dvě tabulky, zvlášť pro x a zvlášť pro y.
Kdyby v absolutní hodnotě byla jedna neznámá, pak by ta tabulka měla smysl, ale protože v každé z rovnic je v absolutní hodnotě jiná neznámá, pak ty intervaly nemůžeš pronikat ani je sjednocovat ani prostě nic, každá neznámá je tady sama za sebe. ;)
Tak kouzlo tabulky je, že krásně přehledně ukáže intervali :D
Bohužel musí být stejná proměnná, jinak to zřejmě porušuje celý její princip
Já si to myslel už od začátku, že v tom bude ten zakopaný pes, ale nechtěl jsem tomu věřit. Něco prostě jednoduše nepůjde :-/
Děkuju oběma :)
Kdyby jste věděli jak to nějak šikovně zapsat tabulkově, aby mi to "vyplivlo" intervali, tak sem s tím :D
Mrkni na tohle: https://www.youtube.com/watch?v=UXVtkbuvJ4Y
Zkrátka si udělám mezi dvěma řádky té tabulky tlustou čáru a ono se to z toho dá taky celkem dobře vyčíst ty 4 varianty, jen to nesmím brát sloupcově jako předtím :D
EDIT:
gadgetka: Ano, tam to řeší těmi grafy co jsem tu psal :)
Zdravím,
tabulka jde také sestavit, jen je třeba si uvědomit, že má odrážet číselné osy x a y (tedy pro intervaly na ose x zůstaneme na vodorovné ose (a vytvoříme sloupce), jak je zvykem pro jednu proměnnou, pro intervaly na ose y seřadíme nad sebou řádky. Příslušné "kombinace" intervalů viz ↑ gadgetka: jsou potom v buňkách tabulky.