Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
1. Deň ..... 1/3 práce
2. Deň ......85% z 1/3 práce = 0,85*1/3 práce = (85/100)*1/3 práce=17/60 práce
3. Deň ..... 1 celá práca -1.deň-2.deň, teda
1-1/3-17/60 =23/60 práce zostalo na 3. Deň
Teraz trojčlenka:
17/60 (2.deň).......... 100%
23/60 (3.deň)........... x%
Odtiaľ je tých 23/17.
Od výsledku odrátať 100, lebo otázka je o navýšení percent.
........ zdržiavam sa ďalšieho komentára. Absolútna strata času.

↑ misaH:
Mám počítat 1/3 jako 1:3? Jinak to totiž neumím

↑ misaH:
Máš pravdu, je pro mě ten příklad opravdu těžký, hold jsem přes 20 let matiku neměla a jsi lepší než já. Pořád v tom tápu jak se mám dopočítat logicky k výsledku tak abych tomu postupu porozuměla
↑ iva.zourkova:
Popísala som ti to, čo vám písal učiteľ.
Viac sa tomu nemienim venovať.
Možno niekto iný.
Učiteľ píše tretinu ako 1/3, desatinné čísla by som do toho neťahala. Tretina je časť celku, ktorá vznikne rozrezaním celku na 3 rovnaké časti.
Pekne ti to nakreslil(a) 2CX.

↑↑ Cheop:
Zdravím, a po dosazení čísel bez zlomků bude vypadat jak? Díky, pořád mi to nejde..
↑ iva.zourkova:
ahoj.
ty čítaš, čo ti píšeme?
akých 60?
↑ iva.zourkova:
ale veď rozmýšľaj, naozaj sama nevieš vôbec nič?
O doučovaní neuvažuješ? Bolo by to stokrát rýchlejšie.
Si na strednej škole.
(23/60):(17/60)=(23/60).(60/17)=23/17

↑ misaH:
Uvažuji o doučování velmi vážně, protože chci jít na nástavbu proto jsem se na tu školu dala.
↑ iva.zourkova:
Je potřeba naučit se o věcech přemýšlet v duchu matemetiky, to je to, co Ti nejde, ale dá se rozvíjet procvičováním.
Ukažme si to na naší úloze - podívejme sa na ni i z určitého nadhledu. Dejme tomu, že
je číselně vyjádřené množství práce vykonané během 1. dne,
je číselně vyjádřené množství práce vykonané během 2. dne,
je číselně vyjádřené množství práce vykonané během 3. dne.
Abychom mohli tato čísla nějak smysluplně porovnávat, musí být vyjádřena v týchž jednotkách podle druhu práce,
o níž jde. Když by tou prací byla např. stavba plotu, pak bychom čísla
vyjadřovali nejspíše v metrech, když by
šlo o háčkování krajky, uvažovali bychom spíše v centimetrech, když by šlo o naplňování kontejneru pískem, pak
bychom čísla
vyjadřovali v metrech krychlových a pod. Když by šlo o produkci nějakých výrobků, mohla by tato
čísla samozřejmě vyjadřovat přímo počet vyrobených kusů.
V matematice však můžeme zaujmout i abstraktnější postoj: máme-li definováno, co je pracovní cíl (jako např. postavení
plotu, uháčkování krajky určité délky nebo naplnění kontejneru pískem), můžeme si za jednotku zvolit sám onen
pracovní cíl. Pak říkáme, že za první den byla postavena 1/3 plotu, byla uháčkována 1/4 krajky, byly naplněny 2/7
kontejneru apod. Tak je tomu i v naší úloze - soudě podle zadání, v němž je číslo
vyjádřeno jako zlomek celku.
Dělníci mají za cíl splnit během tří dnů určitý (i když pro nás neznámo jaký) pracovní úkol, jehož "velikost" co do množství
vynaložené práce považujeme za jednotku. Má-li být pracovní cíl splněn během vymezených tří dnů, musí tedy být
(1)
.
Ze zadánání víme, že
, a jaký je vztah mezi čísly
:
je rovno 85% z
, neboli
(2)
.
Tyto poznatky můžeme dosadit do rovnice (1), tím dostaneme
(3)
,
což už je rovnice s jedinou neznámou
. Odtud
,
výraz na pravé straně není těžké případně dopočítat.
Avšak tím to nekončí - úloha se neptá na samotné číslo
, ale na jeho vtah k číslu
. Zde vystačíme
s trojčlenkou:
...... 100 % ,
...... x % .
Je zřejmé, že jde o přímou úměrnost.
Teprve až Ti budou jasné tyto úvahy, má smysl zabývat se numerickým výpočtem.

↑ Rumburak:
Nevím asi jsem fakt natvrdlá, úplně pořád tomu ještě nerozumím..
↑ iva.zourkova:
Čti si ten můj výklad pozorně od začátku a narazíš-li na PRVNÍ nesrozumitelnou myšlenku, tak se ozvi
a dovysvětlíme to. Pro nás oba by asi bylo jednodušší, kdybych Ti místo dlouhých rozborů úlohu komplet
vyřešil, čímž by se někdo možná i něco naučil, ale tím si u Tebe nejsem jist, protože mám dojem, že Ti
chybí mnoho z úplných základů.
↑ iva.zourkova:
Zlomek
se dá krátit 5-ti, ale nic víc bych s tím teď nedělal. Převádění na desetinná čísla se zaokrohlováním
je možno případně provést až u finálního výsledku, avšak do této sitace prozatím máme ještě daleko a proto bude
vhodněší pracovat ještě nějakou chvíli se zlomky. Zde ↑ Rumburak: jsme dospěli k mezivýsledku
,
v němž výraz na pravé straně - byť i o něco složitější, půjde upravit s poněkud lepším výsledkem.