Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Dobrý den,
mám načtrnout graf gon. fce
a bohužel nevím, jestli na to jdu dobře
myslím si, že se to dělá takhle (pokud ne, opravte mě prosím) :
1) načrtnu si graf fce y=sinx (tj. graf, procházející např. body [0;0], [pi/2;1])
2) načrtnu si graf fce y=sin2x (tj. graf, procházející např. body [0;0], [pi/4;1])
3) načrtnu si graf fce y=sin2x+pi/3 (tj. graf, procházející např. body [pi/3;0], [pi/3+pi/4;1])
-tzn. celý graf posunu o pi/3 směrem doprava
4) načrtnu si konečný graf fce y= 3sin (2x+pi/3) (tj. graf, procházející např. body [pi/3;0], [pi/3+pi/4;3]
po sepsání postupu mi to začíná připadat jako nesmysl, ale nevím
↑ harryharry: Mas to temer dobre, akorat v kroku 3 budes graf funkce y=sin(2x) posouvat doleva: uvedom si, ze pro x=0 chces ziskat na ose y hodnotu sin(pi/3). Krok 4 je pak trojnasobne "zvetseni grafu ve smeru osy y".

takže v kroku 3) bude graf procházet body [-pi/3;0], [pi/4-pi/3;1])? podobně jako je to na tomto obrázku? :
a zpět ke kroku 4) - místo aby graf protínal osu y v bodech 1,-1 je bude protínat v bodech 3,-3? (jen pro kontrolu) Chová se takto i graf cosx?

↑ harryharry:
Graf předmětné fce zobrazuje ten žlutý graf viz obrázek

↑ harryharry:
Fce cos x je posunutý sin x o periodu pi/2

ok, děkuju..

dnes jsem se znovu podíval do učebnice, zde tento typ grafů řeší následovně :
=>
vyjde vždy stejný výsledek?

↑ harryharry:
Ano, výsledek je stejný. Z toho druhého vyjádření, kdy z argumentu fce vytkneme číslo tak, aby před x byla +1, poznáme posunutí grafu po ose y, tudíž o pi/6 doleva vzhledem ke grafu základnímu

takže výsledné posunutí bude jen o pi/3 nebo o pi/6?

to znamená, že pokud bych měl příklad sin(4x+pi/3), bude graf posunutý o pi/12?

↑ harryharry:Ano a měl by 4 násobnou frekvenci, tj do původního by se vešel 4x