Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 14. 03. 2015 20:51

gemat
Reputace:   

integrace přes parciální zlomky

Zdravím, může mí někdo poradit, jak na parciální zlomky převést a poté příp. zintegrovat toto?

$\int_{}^{}\frac{1}{(x^2+5x+12)^2}$
Vím, že ve jmenovateli vyjdou komplexní kořeny, ale nevím, jak s tím pokračovat dále :) Děkuji

#2 14. 03. 2015 21:56

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: integrace přes parciální zlomky

Zdravím,

místo parciálních zlomků bych nabídla metodu Ostrogradského, která je u tohoto typu výhodná - viz odkaz, metoda B3. Stačí tak? Děkuji.

#3 15. 03. 2015 11:46

gemat
Reputace:   

↑ jelena:↑ jelena:
Zkoušel jsem to přes toho  Ostrograndského, ale pořád mi tam vychází soustava rovnic s parametrem.... a nevím, jestli je to dobře ... když si totiž zvolím tam svůj parametr, tak mi vyjde trochu jiný výsledek, než když mi to vypočte wolfram....

#4 15. 03. 2015 12:05

jelena
Jelena

↑ gemat:

děkuji, to se mi nezdá, že by Ostrogradskij dělal takový nepořádek. V čitatelich má být lineární vztah (o 1 stupeň menší, než jmenovatel, kde je kvadratický), tedy $Ax+B$ a $Cx+D$. Tak to máš jako 1. krok?

Potom ještě pomůže upravit si $(x^2+5x+12)$ na čtverec $(x+k)^2+q^2$ a zavést si "malou substituci" za $x+k$, nebo rovnou za $(x+k)/q$, úpravy to ještě zjednoduší. Jinou metodu "takovou umělou, ale účinnou" ukazoval kolega, když jsme diskutovali novou verzi MAW. Ale zkus sem vypsat Tvého Ostrogradského, v čem by mohl být problém. Děkuji.

#5 15. 03. 2015 12:22

gemat
Reputace:   

↑ jelena:

$\int_{}^{}(\frac{1}{(x^2+5x+12)^2})=(\frac{Ax^2+Bx+C}{x^2+5x+12})' + \frac{Dx^2+Ex+F}{x^2+5+12}$

aspoň jsem to tak pochopil podle tvého odkazu :)

#6 15. 03. 2015 12:55

gemat
Reputace:   

↑ jelena:
ale když to dosadím do
$(\frac{Ax+B}{x^2+5x+12})' + \frac{Cx+D}{x^2+6x+12}$
tak to vychází, ale v tom odkazu, a který jsi mě směrovala, jsem to bohužel nenašel :)

#7 15. 03. 2015 13:09

jelena
Jelena

↑ gemat:

ano, máš pravdu, že v odkazu se to musí domýšlet - součin jmenovatelů musí dávat původní jmenovatel, to máme. Čitatel každého zlomku má být o stupeň menší, než jmenovatel, a to proto, aby byl ryze racionální zlomek (pokud bys měl stejné stupně, jak máš v návrhu ↑ příspěvek 5: (čitatel a jmenovatel kvadratický), potom bys ještě mohl dělit čitatele a jmenovatele.

Odkazů na teorii k Ostrogradskému najdeš více, zkus pohledat, který bude snad i s odvozením, něco jsem dávala na fórum, nebo kolega dával.

#8 15. 03. 2015 13:13

gemat
Reputace:   

↑ jelena:

Díky za odpovědi, dodělal jsem to, jak jsem již psal, přes ten tvůj postup Ax+B a Cx+D, protože v tom prvním jsem se ztratil :)

Každopádně díky!

#9 15. 03. 2015 13:15

gemat
Reputace:   

↑ jelena:
Jo a vlastně  prakticky se jedná o kombinaci Ostrograndského a metody neurčitých koeficientů, jestli jsem to tedy správně pochopil :)

#10 15. 03. 2015 14:21

jelena
Jelena

↑ gemat:

jako "metoda neurčitých koeficientů" se označuje více metod (rozumím tomu tak, že ze zadání vytvořím vztah, který bude platný, když naleznu koeficienty) - potom je technika na vytváření vztahu - např. parciální zlomky a Ostrogradskij a k tomu technika, jak hledat koeficienty. Kolega říká, že MAW bere za metodu Ostrogradského něco jiného (ale všude jsou neurčité koeficienty).

Zápatí