Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 18. 03. 2009 09:56

andrééé
Reputace:   

Deterministický konečný automat A a regulární výraz γ.

Zdravim vsechny, chtel bych poprosit o vyreseni tohoto prikladu. Dekuji.
===============================================
Navrhněte a detailně popište algoritmus řešící následující problém:

Vstup: Deterministický konečný automat A a regulární výraz γ.
Otázka: Jsou A a γ ekvivalentní, tj. platí L(A) = [γ] ?

#2 18. 03. 2009 18:32

Kondr
Veterán
Místo: Linz, Österreich
Škola: FI MU 2013
Pozice: Vývojář, JKU
Reputace:   38 

Re: Deterministický konečný automat A a regulární výraz γ.

Je znám algoritmus, který pro γ sestaví konečný automat B. To náš algoritmus provede, následně automaty A, B optimalizuje na kanonický tvar a porovná. Pokud jsou stejné, odpoví "Ano", jinak odpoví "Ne".

BRKOS - matematický korespondenční seminář pro střední školy

#3 18. 03. 2009 21:23

andrééé
Reputace:   

↑ Kondr:
Dikec,ale nemohl bys tady prosim uvest vic rozepsane reseni tohoto problemu,mam to zpracovat jako referát a vůbec nevím,jak na to:-(

#4 18. 03. 2009 22:33

Kondr
Veterán

V tom případě bych začal tím, co jsem psal. Tedy že algoritmus nejprve k danému regulárnímu výrazu sestaví automat, pak oba automaty optimalizuje, převede do kanonického tvaru a porovná. Ve zbytku práce bych popsal každou z těchto částí.

Ty jsou všechny velmi pěkně popsané zde: http://is.muni.cz/elportal/estud/fi/js0 … maty_I.pdf

Zkus to nastudovat a pak se sem vrátit spíš s konkrétním dotazem.

#5 18. 03. 2009 22:47

andrééé
Reputace:   

↑ Kondr:
Ok.Zatim dik,urco se jeste ozvu;-)

#6 23. 03. 2009 12:59

andrééé
Reputace:   

↑ andrééé:
Chtel bych se zeptat, co obnasi optimalizace automatu?dik

#7 23. 03. 2009 19:45

Kondr
Veterán

↑ andrééé:Nejprve se přechodová funkce doplní tak, aby byla totální. Pak se automat redukuje. Teorie k tomu začíná definicí 2.34, pěkně je to pak vidět na příkladě 2.40 v odkazvaných skriptech. Jde o to, že se snažíme postupně co nejjemněji rozlišit, které stavy jsou různé. Na začátku je rozdělíme na přijímající a ostatní, to budou skupiny I a II. Pak každou skupinu rozdělíme podle toho, do jaké skupiny stavů z ní vedou přechodové funkce. S dělením skončíme v okamžiku, kdy pro každý symbol v každé skupině každé dva stavy mají stejnou hodnotu přechodové funkce (hodnotu teď bereme z hlediska skupin, ne konkrétních stavů). Z toho příkladu ve skriptech je to fakt vidět, popsat to teoreticky a přitom neformálně mi nějak nejde.

#8 24. 03. 2009 18:06

andrééé
Reputace:   

↑ Kondr:
Ok, dik. Jeste bych se te chtel zeptat, jak vypada algoritmus na sestavení automatu k regulárnímu výrazu?

#9 24. 03. 2009 19:12

Kondr
Veterán

↑ andrééé:Použijeme rekurzivní proceduru AUTOMAT, která pro regexp R udělá toto:
1) je li R tvaru G*, kde G je regexp a * značí iteraci, pak zavolá proceduru AUTOMAT na G, z výsledného automatu pak vyrobí automat přijímající G*
2) je-li R tvaru G+H, kde G,H jou regexpy, zavolá proceduru AUTOMAT na G, následně na H a z výsledných automatů vyrobí automat pro sjednocení
3) je-li R tvaru G.H, kde . značí zřetězení, zavolá proceduru AUTOMAT na G, následně na H a z výsledných automatů vyrobí automat pro zřetězení
4) není-li R ani v jednom z předchozích tvarů, pak je R buď prázdné nebo jednoznakové slovo a automat pro něj sestavíme snadno.

Poněkud vágně jsem použil slovo "vyrobí". Jak je to myšleno přesně se dočteš v těch skriptech ve větách 2.49, 2.52 a 2.53.

#10 26. 03. 2009 10:08

andrééé
Reputace:   

↑ Kondr:
Dik za rady.Mam jeste par dotazu. Jak se přechodová funkce doplní,aby byla totální a jeste mam dotaz, zda kanonický je synonymum ke slovu normalizovaný?Omlouvám se, za dotazy,ale ty skripta mi prisla moc slozita (moc informaci) a tento predmet nepatri zrovna mezi moje oblibene, takze ti moc dekuji za jakoukoliv radu.

#11 26. 03. 2009 14:24

Kondr
Veterán

"Kanonický" znamená, že vstupní stav má číslo 1, stav, do kterého se z něj dostaneme prvním symbolem abecedy má číslo 2, druhým do stavu číslo 3, .... asi je to to samé, jako normalizovaný.

Totální přechodová funkce znamená, že pro všechny stavy a pro všechny symboly je určeno, do jakého stavu má automat přejít. Tedy pokud to pro nějaký symbol definováno nebylo, doplníme stav "peklo" a všechny nedefinované přechody namíříme do pekla. Pochopitelně z pekla se všemi symboly dostaneme zase do pekla.

#12 26. 03. 2009 21:16

andrééé
Reputace:   

↑ Kondr:
Takže jestli tomu rozumim dobre, nejprve podle vyse popsaneho algoritmu sestavim automat pro regulární výraz, potom oba dva automaty optimalizuji-tzn. doplním přechodové funkce, tak aby byli totální, pak automaty zredukuji a nakonec je prevedu na kanonicky tvar a porovnam.Je tak? Jeste bych te poprosil o podrobny popis algoritmu na doplneni prechodove funkce.Jsem z toho jelen!:-(dekuji.

#13 26. 03. 2009 22:05

Kondr
Veterán

↑ andrééé:Ano, rozumíš tomu dobře. Doplnění přechodové funkce na totální to je to vytvoření "pekla", jak jsem psal výše.

#14 26. 03. 2009 22:53

andrééé
Reputace:   

↑ Kondr:
Jeste dotaz, http://iris.uhk.cz/tein/teorie/postupMinimalizace.html je toto popis redukce automatu?minimalizace=redukce?

#15 26. 03. 2009 23:23

Kondr
Veterán

Z Tvého odkazu plyne, že redukce je součástí minimalizace. Tak, jak je v odkazovaném materiálu minimalizace popsaná, je v ní i normalizace. Stačilo proto říct, že vytvoříme automat pro regulární výraz, oba automaty zminimalizujeme a porovnáme. Já jsem to ale rozepsal do dvou kroků, které jsem označil jako "optimalizaci" a "převod na kanonický tvar". Měl jsem na mysli redukci a normalizaci podle odkazované terminologie. Zapomněl jsem ale zmínit odstranění nedosažitelných stavů, to je také důležité. Odstranit nadbytečné stavy zvládne redukce.

#16 26. 03. 2009 23:29

andrééé
Reputace:   

↑ Kondr:
Ok,konecne tomu rozumim,zejtra se to chystam sepsat,tak kdyz na neco jeste narazim,cemu nebudu rozumet,tak se jeste ozvu.Jinak dik moc

Zápatí