Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 18. 03. 2009 09:56

andrééé
Reputace:   

Deterministický konečný automat A a regulární výraz γ.

Zdravim vsechny, chtel bych poprosit o vyreseni tohoto prikladu. Dekuji.
===============================================
Navrhněte a detailně popište algoritmus řešící následující problém:

Vstup: Deterministický konečný automat A a regulární výraz γ.
Otázka: Jsou A a γ ekvivalentní, tj. platí L(A) = [γ] ?

#2 18. 03. 2009 18:32

Kondr
Veterán
Místo: Linz, Österreich
Škola: FI MU 2013
Pozice: Vývojář, JKU
Reputace:   38 

Re: Deterministický konečný automat A a regulární výraz γ.

Je znám algoritmus, který pro γ sestaví konečný automat B. To náš algoritmus provede, následně automaty A, B optimalizuje na kanonický tvar a porovná. Pokud jsou stejné, odpoví "Ano", jinak odpoví "Ne".

BRKOS - matematický korespondenční seminář pro střední školy

#3 18. 03. 2009 21:23

andrééé
Reputace:   

↑ Kondr:
Dikec,ale nemohl bys tady prosim uvest vic rozepsane reseni tohoto problemu,mam to zpracovat jako referát a vůbec nevím,jak na to:-(

#4 18. 03. 2009 22:33

Kondr
Veterán

V tom případě bych začal tím, co jsem psal. Tedy že algoritmus nejprve k danému regulárnímu výrazu sestaví automat, pak oba automaty optimalizuje, převede do kanonického tvaru a porovná. Ve zbytku práce bych popsal každou z těchto částí.

Ty jsou všechny velmi pěkně popsané zde: http://is.muni.cz/elportal/estud/fi/js0 … maty_I.pdf

Zkus to nastudovat a pak se sem vrátit spíš s konkrétním dotazem.

#5 18. 03. 2009 22:47

andrééé
Reputace:   

↑ Kondr:
Ok.Zatim dik,urco se jeste ozvu;-)

#6 23. 03. 2009 12:59

andrééé
Reputace:   

↑ andrééé:
Chtel bych se zeptat, co obnasi optimalizace automatu?dik

#7 23. 03. 2009 19:45

Kondr
Veterán

↑ andrééé:Nejprve se přechodová funkce doplní tak, aby byla totální. Pak se automat redukuje. Teorie k tomu začíná definicí 2.34, pěkně je to pak vidět na příkladě 2.40 v odkazvaných skriptech. Jde o to, že se snažíme postupně co nejjemněji rozlišit, které stavy jsou různé. Na začátku je rozdělíme na přijímající a ostatní, to budou skupiny I a II. Pak každou skupinu rozdělíme podle toho, do jaké skupiny stavů z ní vedou přechodové funkce. S dělením skončíme v okamžiku, kdy pro každý symbol v každé skupině každé dva stavy mají stejnou hodnotu přechodové funkce (hodnotu teď bereme z hlediska skupin, ne konkrétních stavů). Z toho příkladu ve skriptech je to fakt vidět, popsat to teoreticky a přitom neformálně mi nějak nejde.

#8 24. 03. 2009 18:06

andrééé
Reputace:   

↑ Kondr:
Ok, dik. Jeste bych se te chtel zeptat, jak vypada algoritmus na sestavení automatu k regulárnímu výrazu?

#9 24. 03. 2009 19:12

Kondr
Veterán

↑ andrééé:Použijeme rekurzivní proceduru AUTOMAT, která pro regexp R udělá toto:
1) je li R tvaru G*, kde G je regexp a * značí iteraci, pak zavolá proceduru AUTOMAT na G, z výsledného automatu pak vyrobí automat přijímající G*
2) je-li R tvaru G+H, kde G,H jou regexpy, zavolá proceduru AUTOMAT na G, následně na H a z výsledných automatů vyrobí automat pro sjednocení
3) je-li R tvaru G.H, kde . značí zřetězení, zavolá proceduru AUTOMAT na G, následně na H a z výsledných automatů vyrobí automat pro zřetězení
4) není-li R ani v jednom z předchozích tvarů, pak je R buď prázdné nebo jednoznakové slovo a automat pro něj sestavíme snadno.

Poněkud vágně jsem použil slovo "vyrobí". Jak je to myšleno přesně se dočteš v těch skriptech ve větách 2.49, 2.52 a 2.53.

#10 26. 03. 2009 10:08

andrééé
Reputace:   

↑ Kondr:
Dik za rady.Mam jeste par dotazu. Jak se přechodová funkce doplní,aby byla totální a jeste mam dotaz, zda kanonický je synonymum ke slovu normalizovaný?Omlouvám se, za dotazy,ale ty skripta mi prisla moc slozita (moc informaci) a tento predmet nepatri zrovna mezi moje oblibene, takze ti moc dekuji za jakoukoliv radu.

#11 26. 03. 2009 14:24

Kondr
Veterán

"Kanonický" znamená, že vstupní stav má číslo 1, stav, do kterého se z něj dostaneme prvním symbolem abecedy má číslo 2, druhým do stavu číslo 3, .... asi je to to samé, jako normalizovaný.

Totální přechodová funkce znamená, že pro všechny stavy a pro všechny symboly je určeno, do jakého stavu má automat přejít. Tedy pokud to pro nějaký symbol definováno nebylo, doplníme stav "peklo" a všechny nedefinované přechody namíříme do pekla. Pochopitelně z pekla se všemi symboly dostaneme zase do pekla.

#12 26. 03. 2009 21:16

andrééé
Reputace:   

↑ Kondr:
Takže jestli tomu rozumim dobre, nejprve podle vyse popsaneho algoritmu sestavim automat pro regulární výraz, potom oba dva automaty optimalizuji-tzn. doplním přechodové funkce, tak aby byli totální, pak automaty zredukuji a nakonec je prevedu na kanonicky tvar a porovnam.Je tak? Jeste bych te poprosil o podrobny popis algoritmu na doplneni prechodove funkce.Jsem z toho jelen!:-(dekuji.

#13 26. 03. 2009 22:05

Kondr
Veterán

↑ andrééé:Ano, rozumíš tomu dobře. Doplnění přechodové funkce na totální to je to vytvoření "pekla", jak jsem psal výše.

#14 26. 03. 2009 22:53

andrééé
Reputace:   

↑ Kondr:
Jeste dotaz, http://iris.uhk.cz/tein/teorie/postupMinimalizace.html je toto popis redukce automatu?minimalizace=redukce?

#15 26. 03. 2009 23:23

Kondr
Veterán

Z Tvého odkazu plyne, že redukce je součástí minimalizace. Tak, jak je v odkazovaném materiálu minimalizace popsaná, je v ní i normalizace. Stačilo proto říct, že vytvoříme automat pro regulární výraz, oba automaty zminimalizujeme a porovnáme. Já jsem to ale rozepsal do dvou kroků, které jsem označil jako "optimalizaci" a "převod na kanonický tvar". Měl jsem na mysli redukci a normalizaci podle odkazované terminologie. Zapomněl jsem ale zmínit odstranění nedosažitelných stavů, to je také důležité. Odstranit nadbytečné stavy zvládne redukce.

#16 26. 03. 2009 23:29

andrééé
Reputace:   

↑ Kondr:
Ok,konecne tomu rozumim,zejtra se to chystam sepsat,tak kdyz na neco jeste narazim,cemu nebudu rozumet,tak se jeste ozvu.Jinak dik moc

Zápatí