Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý večer,
nejde se mi dopočítat jednoho příkladu, u kterého v pohodě vypočítám vektory atd ale absolutního členu se ne a ne dopočítat... Mám Bod A[3;2] a bod B[-3;-2] a mám zjistit která z uvedených přímek které jsou pod zadáním je kolmá k přímce p.. a ta přímka p prochází těmi body A a B. Výsledek má být E) 3x+2y+7=0 Buď dělám něco špatně už na začátku, ale toho "c" se ne a ne dopočítat.. :(
↑ kiminen:
Zdravím,
když si to nakreslíš, tak uvidíš že těch přímek kolmých na přímku p je nekonečně mnoho. Parametr c ti neovlivní odchylku těch dvou přímek, takže ten ani počítat nemusíš. Důležité je zjistit pouze normálový vektor přímky p.
Vysledek muze být také 3x + 2y +1554 = 0 a je to přímka kolmá k p. Záleží, v jakém bodě by tu přímku protínala.
přímka p má směrový vektor B-A=(-6,-4) čili tento směrový vektor je zároveň normálovým vektorem hledané kolmice a konstanta c ti jen jakoby posouvá tu kolmici na libovolný bod přímky p, čili ty tovnice, které jsou ve tvar -6x-4y+c=0 nebo třeba 3x+2y+c=0 jsou všechny správně...
↑ Panassino: jj nakreslil jsem si to a přesně to jsem si myslel, ale pořád jsem se domníval, že něco dělám špatně kvůli tomu "c", ale teď už to chápu, děkuju moc :)