Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 17. 03. 2015 19:43

kiminen
Zelenáč
Reputace:   

Analytická geometrie

Dobrý večer,
nejde se mi dopočítat jednoho příkladu, u kterého v pohodě vypočítám vektory atd ale absolutního členu se ne a ne dopočítat... Mám Bod A[3;2] a bod B[-3;-2] a mám zjistit která z uvedených přímek které jsou pod zadáním je kolmá k přímce p.. a ta přímka p prochází těmi body A a B. Výsledek má být E) 3x+2y+7=0 Buď dělám něco špatně už na začátku, ale toho "c" se ne a ne dopočítat.. :(

• (téma jako vyřešené označil(a) gadgetka)

#2 17. 03. 2015 19:52

Panassino
Pozice: student
Reputace:   12 

Re: Analytická geometrie

↑ kiminen:

Zdravím,

když si to nakreslíš, tak uvidíš že těch přímek kolmých na přímku p je nekonečně mnoho. Parametr c ti neovlivní odchylku těch dvou přímek, takže ten ani počítat nemusíš. Důležité je zjistit pouze normálový vektor přímky p.
Vysledek muze být také 3x + 2y +1554 = 0 a je to přímka kolmá k p. Záleží, v jakém bodě by tu přímku protínala.

#3 17. 03. 2015 19:54

qwasyxer
Reputace:   

přímka p má směrový vektor B-A=(-6,-4) čili tento směrový vektor je zároveň normálovým vektorem hledané kolmice a konstanta c ti jen jakoby posouvá tu kolmici na libovolný bod přímky p, čili ty tovnice, které jsou ve tvar -6x-4y+c=0 nebo třeba 3x+2y+c=0 jsou všechny správně...

#4 17. 03. 2015 19:54

kiminen
Zelenáč
Reputace:   

↑ Panassino: jj nakreslil jsem si to a přesně to jsem si myslel, ale pořád jsem se domníval, že něco dělám špatně kvůli tomu "c", ale teď už to chápu, děkuju moc :)

Zápatí