Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Zdravím, beznádejne sa pokúšam nájsť nejaké rozumné zjednodušenie, môžete mi prosím poradiť?
:D nebaví mě to opisovat, ale pro tvé potěšení to opravím :p
PS: moc možností než jít s tlustou bertou na vrabce sem neměl, jelikož vy dva ste jej už sejmuli vzduchovkou a flusačkou ;)
↑ Freedy:
To není pro mé potěšení, ale prostě pro správnost. Vynechání je formálně špatné, protože kladeš rovnítko mezi výraz f(x), který může v principu nabývat nekonečně mnoha hodnot, a lim(x->c) f(x), což je objekt, který buďto vůbec neexistuje, anebo nabývá právě jedné hodnoty.
↑ byk7: ano, všiml jsem si však, že to tu dělá dost lidí. Je to zkrátka pro to, že se jen upravuje výraz. Zajímalo by mě, jestli si i ty při výpočtu některých limit v papíře taky milionkrát opisuješ lim lim lim lim lim, nebo jestli jedeš jen úpravy.
A právě jedné hodnoty :) to je taky docela troufalý říct, nicméně, nebudem se tady předhánět v tom, kdo u koho najde formální chybu -.-

Ďakujem všetkým za rady. Inak to ktoré L’Hospitalovo pravidlo si použil? nikde som nenašiel také pre výpočet limity 0/0 :D
L'hospitalovo pravidlo můžeme aplikovat na limity typu
,
a rovněž musí být limita podílu derivací vlastní, nebo nevlastní.
:) ↑ Brano: ↑ byk7: nějaký adept ta výpočet limity z definice? (↑ misaH: :p )
↑ byk7: :) správně, avšak pod pojmem cokoliv myslím i nevlastní limity a neexistenci limity. Což v
zahrnuto není.
:D vím, že tohle je špatnej příklad, ale když splním tebou dané požadavky, tedy

neexistuje
a platí:
Ale zřejmě to není to co si chtěl ;)
Já to velmi blbě naformuloval a nakonec i špatně napsal. Chtěl jsem najít takové funkce
splňující ↑ podmínky:, ale
.
Ale až teď jsem se dozvěděl, že pokud jsou splněny podmínky
a
, pak
(přičemž žádnou podmínku pro
nemáme). Já jsem měl za to, že l'Hospitalovo pravidlo můžeme použít pouze na výrazy typu
a
a v ostatních případech bylo nutno neurčité výrazy převést na výrazy tohoto typu, až pak bylo možné l'Hospitalovat.
Zbývá ještě rozřešit otázka, jestli to samé platí i pro limity ve vlastních bodech (resp. zprava/zleva).

Narazil som ešte na jednu limitu, ktorú nedokážem vypočítať ani po objavení vyššie spomenutých pravidiel. Prosím vás teda o nejaký hint :) 
↑ Krvilačník:
Vynásobíla by som čitateľ aj menovateľ rovnakým výrazom, ale v "strede" s plusom.
Druhý raz nová úloha do novej témy.
↑ Krvilačník:
Podaří se dokončit?

Teraz ako sa na to pozerám tak nechápem ako som to nemohol vidieť :D ďakujem