Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den,
mám potíž s příkladem, který má neznámou v základu logaritmu. Krom toho, levá strana rovnice je v součinu a všechny základy logaritmů jsou jiné.
Zkoušel jsem všechno možné. (např upravit logaritmy na podíl se stejnými základy):
např. ten první člen
anebo:
ale do žádnýho vhodnýho tvaru. kde bych se mohl zbavit logaritmu a porovnávat jenom ty argumenty, jsem nedošel.
Prosím o pomoc. Děkuji.
Zdravím,
došel jsem sem:
[re]p470114
Moc nechápu jak...všechno má přeci stejný základ.
Ledaže bych se to pokusil napsat jako rozdíl logaritmu.
Takhle by to šlo?
A substituci...
↑ Vladislav97:
Ano, to je možná cesta. Důvod, proč se mi nelíbí, je větší množství iracionálních čísel při následných úpravách. Ale to je jen na tobě, pokud se tím chceš prokousávat. Doporučil bych celou rovnici ještě vydělit číslem , tím dostaneme
,
tj.
což je o poznání příjemnější.
Proč se to dělí ane ?
No, kdybych dělil tímto , tak asi pak přeci dostal, to co jsi napsal: Nebo...uniká mi něco?
Takže:
To je přeci divný. Vždyť se dělí každý člen...
Keď by si delil iba tým log2, netýkalo by sa to vnútra zátvorky.
a nie
Tým logaritmom sa delí iba raz. Buď delíš to, čo je pred zátvorkou alebo delíš to, čo je v zátvorke. Skús si to s číslami.
Tak aj tým logaritmom.
↑ misaH:
Jo, jasný! Nějak mě to zmátlo...teď je mi to jasný, v čem byla moje chyba. Díky :).