Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Ahoj,
mám zde jeden příklad kde potřebuji drobnou pomoc....
Jedná se o označený příklad (d)
Mé řešení: upravím na:
a jednoduše dosadím bod M, dostanu:
z toho:
, a průsečíky jsou tedy:
a ![kopírovat do textarea $T_{2}[3;-3]$](/mathtex/9b/9be807aabb4d895a9cb38fea593a353e.gif)
Což je dobře, nicméně má výsledná rovnice dobře není (s průsečíky nesedí). Jak to mám tedy spočítat, aby mi nevypadlo y?
↑ xstudentíkx:
A bod M leží na kužeľosečke?
Myslím, že tá rovnica platí len pre bod dotyku.
Vyšlo mi
a 
Ale neviem, či náhodou neexistuje jednoduchší spôsob.
Dotyčnica 
Dosadíš M, dostaneš
.
Vyjadríš buď k alebo q a dosadíš do rovnice dotyčnice.
Potom y dosadíš do kužeľosečky a diskriminant vzniknutej kvadratickej rovnice položíš rovný 0 (priamka je dotyčnica).
Dostaneš buď q alebo k ... A dopočítaš čo treba.

↑ misaH:
Moc děkuji. Zvolit co nejjednodušší postup mi moc nevyšlo :D
Pomocí směrnicového tvaru mi vyšlo to co tobě :)
↑ xstudentíkx:
Dobrý den.
Váš výpočet ještě není dokončen.
Rovnice, do níž dosazujete souřadnice bodu M
- je-li M bodem paraboly, dá rovnici tečny paraboly,
- není-li M bodem paraboly, dá rovnici tzv. poláry - tj. přímky, procházející body dotyku T1, T2 tečen spuštěných na parabolu z bodu M.
V tomto případě není bod M na parabole, tzn. řešení soustavy
se získají body dotyku, samotné tečny pak proložením přímek bodem M a jednotivými body dotyku.
Totéž samozřejmě i u polár ostatních kuželoseček.
Poznámka:
Oba případy (bod M na parabole nebo mimo ni) jsou z jistého hlediska shodné - je-li M na parabole, jsou oba body dotyku soumístné a polára jimi procházející je totožná s tečnou.
Edit - doplněno: Než jsem to dopsal, tak příspěvky "naskočily" - ale nechám to tak. Osobně myslím, že jde o velmi vhodnou a účelnou metodu výpočtu rovnic tečen kuželoseček.
↑ xstudentíkx:
Ahoj. Jen připojím jednu obecnou poznámku.
Hledáme-li přímku, pak se směrnicovým tvarem
(1)
musíme být opatrní, protože ne každá přímka takové vyjádření má a zda ho bude mít právě přímka, ktero hledáme,
nemusí být ihned jasné. Vedle přímek s rovnicí (1) je tedy potřeba ještě prozkoumat případy přímek o rovnici tvaru
(2)
,
což se sice u naší úlohy nakonec neuplatní, ale je potřeba o této alternativě vědět.

↑ Jj:
Dobrý den.
Dosazením do
jsem získala mnou napsané body dotyku. S polárou jsem se setkala zatím pouze u kružnic....
samotné tečny pak proložením přímek bodem M a jednotivými body dotyku.
Mohl by jste mi prosím napsat jak to myslíte (konkrétně to s tím proložením přímek)? Tu větu čtu už po páté a pořád nevím jak na to. Snažím se řešením přes kvadratické rovnice vyhýbat, jelikož je to mnohdy dost obsáhlé a složité....
Já znám jako rovnici poláry tuto možnost:
kde chápu proč takto vypadá a umím s ní pracovat. Nicméně u té paraboly nevím co myslíte.
Polára spojuje body dotyku tečen vedených bodem M. Jestliže známe body dotyku, můžeme použít dosazení jejich souřadnic (postupně T1 a pak T2) do rovnice tečny, která je vedena bodem dotyku. 
Takže tebou vypočítaná rovnice z úvodu
je vlastně polára, na které leží body dotyku 

↑ Al1:
Jo, už chápu. Tudíž je možné si tímto způsobem zjistit poláru, následně z ní průsečíky a pomocí rovnice tečny u paraboly (případně jiné kuželosečky)
↑ xstudentíkx:
Váš výpočet vychází číselně správně, takže jsem si ani nevšiml malé chybky v postupu.
Máme-li vnější bod paraboly o souřadnicích M(x0, y0) a rovnice paraboly v osové polooze je
, pak rovnice poláry má tvar 
což je pro daný příklad
po vyřešení soustavy. Vám tudíž vyšel náhodou správný výsledek po dosazení do nesprávné rovnice.
Ještě obrázek:
nahradí součinem
, obdobně u souřadnice y. Offline
↑ xstudentíkx:
Tak omluva - neměl jsem dost času a tady ↑ xstudentíkx: píšete o dosazování přímo do rovnice paraboly tak jsem dál nepátral.