Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Prosím o radu,
Napište rovnici rovnoosé hyperboly, jejímiž osami jsou přímky
a
a která má délku hlavní poloosy 
Je mi jasné, že grafem je je nepřímá úměrnost a osy hyperboly jsou rotovány o
oproti osám souřadnic.
našel jsem vztah
ale co to
znamená?
děkuji
↑ malarad:
Je to súčin súradníc ľubovoľného bodu hyperboly.
Ale neviem, či ti to pomôže.
↑ malarad:
Ahoj,
když odhlédneme od kuželoseček a zaměříme se na nepřímou úměrnost, pak k je koeficient nepřímé úměrnosti, který udává např. výkon dělníka za 1 (časovou) jednotku v úloze typu tři dělníci vykonají práci za 6 hodin, jak dlouho by ji konalo 9 stejně výkonných dělníků. Pokud tuto úlohu popíšeme rovnicí, pak xy=18 a k=18.
Pro takto zadanou hyperbolu také platí, že 
Děkuji vám za odpovědi. Konstanta je tedy v podstatě obsah rovnoběžníku, jehož strany tvoří dvě souřadnice. Já jsem to tak původně myslel, ale nakreslil jsem si graf nepřímé úměrnosti pomocí kružítka a ty součiny samozřejmě neseděly. Teď už jsem si uvědomil, že je naivní kreslit graf nepřímé úměrnosti půl obloukem pomocí kružítka :-)
↑ malarad:
Ahoj. Ještě doplním další metodu.
Hledáme rovnoosou hyperbolu
, jejímiž osami jsou přímky
a
(délku hlavní poloosy prozatím ponechme
stranou). Takových hyperbol je nekonočně mnoho, jejich souhrn představuje množinu, kterou označme
. Jak jsi správně
zjistil, každá z nich má rovnici tvaru
,
kde
je konstanta charakteristická pro tu kterou konkretní hyperbolu
.
Středem každé hyperboly je průsečík jejích os - v našem případě tedy počátek
soustavy souřadnic. Vrcholy hyperboly
leží na její hlavní ose (tj. té, na níž leží také ohniska) a zároveň na kružnici, jejímž středem je střed hyperboly a poloměrem
délka její hlavní poloosy (aby tato délka byla zároveň vzdáleností vrcholu hyperboly od jejího středu). V našem případě jde
o kužnici s rovnicí
, kde
.
Má-li být hlavní osou hyperboly přímka o rovnici
, potom neznámý vrchol
hyperboly musí vyhovovat soustavě
,
,
,
odkud vypočteme hledanou konstantu
.
Obdobně když budeme předpokládat, že hlavní osou je přímka o rovnici
.
↑ Rumburak:
moc díky, já rád poznávám různé cesty řešení :-)
Jak už jsem včera psal, nejde mi jen o to umět to spočítat, ale naučit se konstruktivně myslet. A tady na fóru jsou často zajímavé postřehy.