Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 03. 04. 2015 01:55

malarad
Reputace:   

hyperbola xy=k

Prosím o radu,
Napište rovnici rovnoosé hyperboly, jejímiž osami jsou přímky $y=x$ a $y=-x$ a která má délku hlavní poloosy $a=2\sqrt{2}$
Je mi jasné, že grafem je je nepřímá úměrnost a osy hyperboly jsou rotovány o $45^\circ $ oproti osám souřadnic.
našel jsem vztah $x\cdot y=k$ ale co to $k$ znamená?
děkuji

#2 03. 04. 2015 07:49 — Editoval misaH (03. 04. 2015 08:08)

misaH

Re: hyperbola xy=k

↑ malarad:

Je to súčin súradníc ľubovoľného bodu hyperboly.

Ale neviem, či ti to pomôže.

#3 03. 04. 2015 08:05

Al1
Reputace:   542 

↑ malarad:

Ahoj,

když odhlédneme od kuželoseček a zaměříme se na nepřímou úměrnost, pak k je koeficient nepřímé úměrnosti, který udává např. výkon dělníka za 1 (časovou) jednotku v úloze typu tři dělníci vykonají práci za 6 hodin, jak dlouho by ji konalo 9 stejně výkonných dělníků. Pokud tuto úlohu popíšeme rovnicí, pak xy=18 a k=18.

Pro takto zadanou hyperbolu také platí, že $k=\pm \frac{1}{2}a^{2}$

#4 03. 04. 2015 10:27

malarad
Reputace:   

Děkuji vám za odpovědi. Konstanta je tedy v podstatě obsah rovnoběžníku, jehož strany tvoří dvě souřadnice. Já jsem to tak původně myslel, ale nakreslil jsem si graf nepřímé úměrnosti pomocí kružítka a ty součiny samozřejmě neseděly. Teď už jsem si uvědomil, že je naivní kreslit graf nepřímé úměrnosti půl obloukem pomocí kružítka :-)

#5 03. 04. 2015 13:38 — Editoval Rumburak (03. 04. 2015 13:55)

Rumburak
Místo: Praha
Reputace:   502 

↑ malarad:
Ahoj. Ještě doplním další metodu.

Hledáme rovnoosou hyperbolu $h$,   jejímiž osami jsou přímky $y=x$ a $y=-x$ (délku hlavní poloosy prozatím ponechme
stranou). Takových hyperbol je nekonočně mnoho, jejich souhrn představuje množinu, kterou označme $H$.  Jak jsi správně
zjistil, každá z nich má rovnici tvaru

$xy=k  ,   k \ne 0$ ,

kde $k$ je konstanta charakteristická pro tu kterou konkretní hyperbolu $h \in H$.

Středem každé hyperboly je průsečík jejích os - v našem případě tedy počátek $P[0, 0]$ soustavy souřadnic. Vrcholy hyperboly
leží na její hlavní ose (tj. té, na níž leží také ohniska) a zároveň na kružnici, jejímž středem je střed hyperboly a poloměrem
délka její hlavní poloosy (aby tato délka byla zároveň vzdáleností vrcholu hyperboly od jejího středu).  V našem případě jde
o kužnici s rovnicí

$x^2 + y^2 = a^2$ ,  kde $a=2\sqrt{2}$ .

Má-li být hlavní osou hyperboly přímka o rovnici $y=x$, potom neznámý vrchol $A[x,y]$ hyperboly musí vyhovovat soustavě

$y=x$,
                       $xy=k$,
                       $x^2 + y^2 = a^2 = 8$ ,

odkud vypočteme hledanou konstantu $k$ .

Obdobně když budeme předpokládat,  že hlavní osou je přímka o rovnici   $y=-x$.

#6 03. 04. 2015 17:06 — Editoval malarad (03. 04. 2015 17:07)

malarad
Reputace:   

↑ Rumburak:
moc díky, já rád poznávám různé cesty řešení :-)
Jak už jsem včera psal, nejde mi jen o to umět to spočítat, ale naučit se konstruktivně myslet. A tady na fóru jsou často zajímavé postřehy.

Zápatí