Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Mějme pufr kyselina octová-octan s parametry:![kopírovat do textarea $pH_{0}=4,931\nl
[CH_{3}COOH]_{0}=3,792\cdot 10^{-4} mol/l\nl
[CH_{3}COO^{-}]_{0}=5,660\cdot 10^{-4} mol/l\nl
V_{0}=0,106 l$](/mathtex/bb/bba765277c9543675f584c8275f9d4f7.gif)
Do něho se přidá roztok HCl:
1) Jaká reakce je skutečně majoritní po smíšení roztoků? Vzhledem k tomu, že koncentrace vody je mnohem větší než koncentrace octanu, tak si myslím, že většina
nejdřív disociuje na
ionty, které potom rekombinují s octanem, aby platila disociační konstanta
. Řekl bych, že skutečná majoritní reakce je:
a nikoliv:
Co si o tom myslíte?
2) Ptám se na to, protože ve výpočtu (
) se zadáním nahoře se uvažuje úplná rekombinace vodíkových protonů z
, tedy:
tak bych se chtěl dozvědět, jak moc hrubá aproximace toto je.
Ona se mi totiž ta aproximace moc nezdá, protože si myslím, že ve skutečnosti ta rekombinace probíhá častěji přes
ionty, než přímo z
.
A při rekombinaci
iontů určitě reakce neběží zcela doprava, vlastně ani nevím, jak v tom případě zjistit rovnovážné koncentrace
a
.
Z čeho vyplývá, že právě všechny protony z
zrekombinují s octanem na kyselinu octovou, tj. rovnovážné koncentrace
a
vniknou rekombinací právě všech protonů z HCl?
↑ stereo-total-music:
Zdravím.
Vyplývá to z konstanty pKa pro kyselinu chlorovodíkovou, která činí asi -7.
Tedy (téměř - aproximace, která se projeví někde na 5. desetinném místě) všechny molekuly HCl se rozdělí na ionty, ty pak reagují s octanem.
reakce je
a nikoliv
Ono je to jedno, jedná se v podstatě o tu samou reakci.
Ono je to jedno, jedná se v podstatě o tu samou reakci.
To není pravda. Reakci
popisuje disociační konstanta kyseliny octové:![kopírovat do textarea $K_{a}(T)=\frac{[H_{3}O^{+}]\cdot [CH_{3}COO^{-}]}{[CH_{3}COOH]}=1,75\cdot 10^{-5}$](/mathtex/a1/a10e59c16232934177b6bf089cb522ad.gif)
(takže rovnováha bude vpravo).
Můžu říct, že rovnováha reakce:
bude taky vpravo, protože HCl silnější kyselina, než je octovka. Ale tuto reakci v principu popisuje jiná rovnovážná konstanta.
A je rozdíl, jestli v tom roztoku převážně reaguje s octanem přímo
nebo až ionty
. Shodli jsme se, že ta skutečná reakce bude až s těmi ionty:
Co se týče toho způsobu výpočtu, začal bych nejprve výpočtem skutečné rovnováhy:

tyto látková množství se nacházejí v objemu
.
Rovnováha se musí ustálit tak, aby platilo:
Z toho
a tedy 
Aproximace, která mi není jasná na začátku, lze teda dobře použít, protože počáteční koncentrace reaktantů (tj.
a
) jsou dostatečně malé. Takže i při použití aproximace úplné přeměny
iontů (tím myslím součet H3O+ z octovky a těch z HCl) se výsledné pH nebude moc lišit (v tom případě mně vyšlo
).
Výpočet je principiálně dobře, numeriku jsem nekontroloval.
Za předchozí příspěvek si sypu popel na hlavu, málo přemýšlím a já jsem lenoch si sestavit tu bilanční tabulku.
S tou aproximací: Nepřemění se všechny ionty H+, ale všechny z HCl. Pak to vyjde.
S tou aproximací: Nepřemění se všechny ionty H+, ale všechny z HCl. Pak to vyjde.
No to je jenom další aproximace. Chtěl jsem ukázat, že docela dobrá je i jiná aproximace, kdy se přemění všechny
ionty. Skutečná rovnováha je taková, že se nepřemění ani všechny
ionty z
.