Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj,
Mám zde primitivní úlohu na posloupnosti, kterou dám bez překážek z hlavy, nicméně potřebuji vědět jak to vyřešit pomocí sečtení/vynásobení obou stran, atd., či nějaký jiný postup jak tento příklad vyřešit. Kromě vypsání několika členů posloupnosti a z pozorování určit vzorec.....
výsledek je samozřejmě
Předem děkuji
↑ xstudentíkx:
Indukciou?
Priamo, tak, že si "tipneš"?
↑ xstudentíkx:
Jediné, co mě napadá, je zjednodušit rekurentní vzorec na .
Pak
.
.
..
Když vynásobíš vše z levých stran a z pravých stran
Po zkrácení
↑ misaH:
Čti, prosím, pozorně. Převedl jsem rekurentní vzorec na jiný, kterým jsem dokázal odhadnutý vzorec xstudentíkx pomocí požadovaného sečtení/vynásobení obou stran, vím, že nedokazuji původní zadání!!!
↑ Al1:
Smekám.....Opravdu moc pěkné :)
S mými znalostmi nerozumím všemu, ale část chápu a hlavně si cením, že jsi to udělal.
Děkuji za odkaz, ten zdroj vypadá pro mě celkem přijatelně. Akorát by se vyplatilo umět trochu s derivací....Takže zatím to asi nechám na později, jelikož nerada dělám něco jen tak s částečným porozuměním.
Moc děkuji :)
Neřekl bych, že se znalost vytvořujících funkcí na SŠ předpokládá, (tím samozřejmě neříkám, že to není možná cesta k řešení). Co jsem se se středoškolskými příklady na rekurentní setkal, tak šlo o tipnutí si výsledku a následném důkazu indukcí. Tak se totiž z tipu stává regulérní, podložený výsledek.
Došla jsi tedy na to, že by teoreticky mohlo platit . Zkusme to tedy dokázat.
1) Pro , resp.
, platí
, což se shoduje se zadáním.
2) Předpokládejme, že pro všechna platí
, a podívejme se na (n+1)-tý člen:
,
čímž je důkaz indukcí hotov.
↑ byk7:
Však já vím jak se provádí důkaz indukcí :)
Na SŠ nejspíš ne. Ačkoliv jsem studentkou SŠ, tak studuji matematiku vyloženě sama a bohužel se jinde než u SŠ začít nedá. Tím pádem cením i takové materiály, které se snad brzy doučím (mám to v plánu).
Ty vytvořující funkce nepochybně znáš a jsi zatím také studentem SŠ (i když lepší než třeba já) :)
↑ misaH:
:)
↑ jarrro:
Rovněž děkuji, tomuto postupu rozumím o dost lépe :)
Stránky: 1