Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj,
při procházení Rudinovy knihy Analýza v reálném a komplexním oboru (třetí "modrá" edice) jsem se nějak zasekl na důkazu Mittag-Lefflerovi věty (věta 13.10, strana 302 v českém vydání).
Nemůžu totiž přijít na to, jak věta 13.6 implikuje existenci racionální funkce , která má všechny póly mimo (je to hned nad nerovností ). Mohl bych samozřejmě použít 13.6 přímo na kompakt , ale pak bych jen věděl, že má póly mimo , což mi nestačí.
Asi to bude něco triviálního, ale stále se to přede mnou úspěšně skrývá... Děkuji za jakoukoliv radu!
Věta 13.6:
Nechť je kompaktní množina v a je množina bodů obsahující jeden bod z každé komponenty souvislosti množiny . Pokud je otevřená, , ,
a ,pak existuje racionální funkce , jejíž všechny póly leží v předepsané množině , taková, že pro každé .
Důkaz 13.10 v anglickém vydání (české je jen překlad slovo od slova):
↑ Mihulik:
Ahoj,
pravděpodobně jsem ti totéž odpovídal na MathSE, ale pro jistotu to hodím ještě sem:
Zásadní asi bude informace, že
Každá komponenta obsahuje komponentu .
- tedy: každá díra v vynikla tak, že "obkrojuje" díru v .
Díky tomu je možné body z věty 13.6 vybrat nejen uvnitř každé komponenty , ale dokonce tak, aby každý ležel v nějaké komponentě . Pak budou všechny póly ležet v , tedy mimo .
Stránky: 1