Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahojte,
mám taketo dva príklady:
1. V rovnovážnom stave reakcie prípravy amoniaku sa zistilo 0,02 mol/l dusíka, 4,5 mmol/l vodíka a
0,5 mol/l amoniaku. Vypocítajte rovnovážnu konštantu a východiskové koncentrácie dusíka a vodíka.
2.Reakcia 2 SO2 + O2 -> 2 SO3 má východiskové koncentrácie SO2 = 0,015 mol/l; O2 = 0,012 mol/l. V
rovnovážnom stave bola zistená koncentrácia SO2 = 0,005 mol/l. Vypocítajte hodnotu
rovnovážnej konštanty reakcie a rovnovážne koncentrácie SO3 a O2.
Mojim problémom je, že akosi nechápem rozdiel medzi východiskovými a rovnovážnymi koncentráciami. Tak sa teda chcem spýtať, že aký je vlastne vzťah medzi nimi resp. teóriu za tým. Ako všeobecne popísať výpočet jedného ak mám dané to druhé. Nepožadujem od Vás výpočet príkladov. Cieľom tohto je, že chcem pochopiť súvislosti. Veľmi by ste mi týmto uľahčili život.
Vopred ďakujem za odpovede
luboss8
Zdravím,
výchozí koncentrace se vztahuje k počátečnímu složení reakční směsí, kdy ve směsi není žádný produkt. Rovnovážná koncentrace - ke stavu, kdy reakce proběhla do stavu, ve kterém za daných podmínek již dále pokračovat nebude. Tedy ve směsí je produkt, ale také část vstupních reaktantů, co již nezreaguji.
1. V rovnovážnom stave reakcie prípravy amoniaku sa zistilo 0,02 mol/l dusíka, 4,5 mmol/l vodíka a
0,5 mol/l amoniaku. Vypocítajte rovnovážnu konštantu a východiskové koncentrácie dusíka a vodíka.
zapíšeš reakci vzniku NH3 a vypočteš, kolik N2 aH2 bylo potřeba na vznik 0,5 mol NH3. Potom zkus domyslit, jak určíš výchozí koncentrace N2 a H2, když víš, že po reakci zůstalo ve směsí (ve stavu rovnováhy) 0,02 mol/l dusíka, 4,5 mmol/l vodíka (předpokládáme, že posuzujeme objem směsí 1 litr). Je to už jasnější? Děkuji.
Stránky: 1