Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 23. 03. 2009 17:59

Jabba
Zelenáč
Reputace:   

Maturita

Zdravim,
nevite nekdo (nebo nedate dohromady) seznam nejdulezitejsich veci, co by clovek mel vedet z fyziky k maturitni zkousce, kdyz nechce mit vylozene dobrou znamku?

Zacinam mit pocit, ze jsem svoje schopnosti v tomhle smeru hrube podcenil ;), a mam hrozne problemy vypreparovat dulezite veci od nedulezitych nebo ne tolik podstatnych ;(.

Nemate v tomhle smeru treba nekdo tip na dobre zpracovane otazky, kde je opravdu jen to nejnutnejsi, abych si podle toho udelal obrazek a nedrtil se "kazdou kravinu", kterou muzu beztak najit v tabulkach nebo dohledat jinde, a za jejich neznalost me komise neroztrha na kousky?

Dik ;)

#2 24. 03. 2009 16:47

Ivana
Reputace:   32 

Re: Maturita

↑ Jabba:Tady je asi dobrá rada drahá , fyzika je  širší pojem pro více oborů najednou. V každém ročníku se probírá jeden nebo dva  tématické okruhy -

1.roč. Mechanika - kinematika , dynamika
2.roč. Molekulová fyzika a termika , mechanické kmitání a vlnění
3.roč. Elektřina a magnetismus
4.roč. Optika , speciální teorie relativity , fyzika mikrosvěta , astrofyzika

V každé  z těchto oblastí je potřeba řešit  a promýšlet úlohy, podle dané problematiky , kterých je v učebnicích určitě dostatek :-)

Dobrý je pro studium a to i samostatné tento link : http://fyzika.jreichl.com/index.php?sek … amp;page=1

(Tady musím opravdu autorům encyklopedie sklonit poklonu, protože jejich vysvětlení jsou vždy pochopitelná a  podložená příklady ze skutečného reálného světa. )

A nakonec existují sbírky řešených příkladů od různých autorů , stačí vyhledat přes internet či v knihovnách. Dobré sbírky řešených příkladů jsou např. od Karla Bartuška a spol. Jistě , pokud se budeš dále pídit ,najdeš materiálů ke studiu dost :-)

Jedna krát jedna je  " tisíckrát " jedna :-)

#3 24. 03. 2009 19:18

Jabba
Zelenáč
Reputace:   

↑ Ivana:
Ahojky. No prave ze tohle vsechno ja vim. Spis jsem myslel nejake konkretni veci z kazdeho tematu. Napr. kdyby to byla matika, tak reknu, ze z kuzelosecek bych mohl treba zacit hlavne parabolou a jeji tecnou. Nebo treba ze z dynamiky mi hlavu neutrhnou, pokud vypustim valivy odpor, treni a dostredivou silu (treba) ...

Potrebuju si proste nejdriv zuzit obzor, abych nepanikaril, a pak si ho prilezitostne zase rozsiril - kdyz bude cas ;) Jsem schopnej v panice procitat vsechno i s predmluvou autoru a zbytecne se vystresovat tim, ze je toho moc. Ja chapu, ze vsechno souvisi se vsi ;), ale ja potrebuju ze zacatku aby souviselo jenom neco...

Jinak Encyklopedii pana Raichla (a dalsich) jsem uz stihl najit a dokonce jsem si vyprosil vsechny audionahravky jako linky pohromade ;) Takze mam co poslouchat pred spanim...

#4 24. 03. 2009 19:53

Ivana

↑ Jabba:No tak na to jdi selským rozumem :

Mechanika : rychlost dráha čas, zrychlení , rovnoměrný pohyb a tak dál, příklad za příkladem z učebnice , ze sešitu apod.

A takhle si vezmi každý oddíl a začni, když si nebudeš vědět rady s konkrétním příkladem , tak se zeptej ve škole, doma na foru apod. Myslím , že možnosti jsou .. chce to jen začít ...a to poslouchání před spaním není náhodou špatný nápad :-)) , tělo spí , ale mozek ve spánku pracuje a bdí :-)

Hodně zdaru, ...  fyzika je nádherná věc a je všude kolem nás, jen jí musíš chtít vidět :-)

#5 30. 05. 2009 11:42

Jabba
Zelenáč
Reputace:   

Zdravim!

Tak jen aby tohle vlakno melo taky konec - maturu mam hotovou... s vyznamenanim ;) Z Fyziky za 2 ....   Elektron holt nevazi 10^-24 jak jsem se mylne domnival, objem a hmotnost - vypadek jako krava ;) ... napovidani stylem "no h.... no h... no hu.... no proce hus.... " - samozrejme hustota (u zachovani energie - Bernouliho rovnice a tlaku) a podobny klasicky excesy ;)

Ale mam to, a to i diky tomuhle foru. A to nemluvim o tom, jak mi pomohlo v matice ;)

Jeste jednou diky VSEM!

#6 30. 05. 2009 11:51

marnes

↑ Jabba:Gratulace:-)

Jo. A na začátku vás zdravím.

#7 30. 05. 2009 11:52

Ivana

↑ Jabba:Zdravím a blahopřeji :-)

#8 30. 05. 2009 14:08

adamo
Reputace:   

Dobře to oslav :-)

Zápatí