Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 23. 03. 2009 17:59

Jabba
Zelenáč
Reputace:   

Maturita

Zdravim,
nevite nekdo (nebo nedate dohromady) seznam nejdulezitejsich veci, co by clovek mel vedet z fyziky k maturitni zkousce, kdyz nechce mit vylozene dobrou znamku?

Zacinam mit pocit, ze jsem svoje schopnosti v tomhle smeru hrube podcenil ;), a mam hrozne problemy vypreparovat dulezite veci od nedulezitych nebo ne tolik podstatnych ;(.

Nemate v tomhle smeru treba nekdo tip na dobre zpracovane otazky, kde je opravdu jen to nejnutnejsi, abych si podle toho udelal obrazek a nedrtil se "kazdou kravinu", kterou muzu beztak najit v tabulkach nebo dohledat jinde, a za jejich neznalost me komise neroztrha na kousky?

Dik ;)

#2 24. 03. 2009 16:47

Ivana
Reputace:   32 

Re: Maturita

↑ Jabba:Tady je asi dobrá rada drahá , fyzika je  širší pojem pro více oborů najednou. V každém ročníku se probírá jeden nebo dva  tématické okruhy -

1.roč. Mechanika - kinematika , dynamika
2.roč. Molekulová fyzika a termika , mechanické kmitání a vlnění
3.roč. Elektřina a magnetismus
4.roč. Optika , speciální teorie relativity , fyzika mikrosvěta , astrofyzika

V každé  z těchto oblastí je potřeba řešit  a promýšlet úlohy, podle dané problematiky , kterých je v učebnicích určitě dostatek :-)

Dobrý je pro studium a to i samostatné tento link : http://fyzika.jreichl.com/index.php?sek … amp;page=1

(Tady musím opravdu autorům encyklopedie sklonit poklonu, protože jejich vysvětlení jsou vždy pochopitelná a  podložená příklady ze skutečného reálného světa. )

A nakonec existují sbírky řešených příkladů od různých autorů , stačí vyhledat přes internet či v knihovnách. Dobré sbírky řešených příkladů jsou např. od Karla Bartuška a spol. Jistě , pokud se budeš dále pídit ,najdeš materiálů ke studiu dost :-)

Jedna krát jedna je  " tisíckrát " jedna :-)

#3 24. 03. 2009 19:18

Jabba
Zelenáč
Reputace:   

↑ Ivana:
Ahojky. No prave ze tohle vsechno ja vim. Spis jsem myslel nejake konkretni veci z kazdeho tematu. Napr. kdyby to byla matika, tak reknu, ze z kuzelosecek bych mohl treba zacit hlavne parabolou a jeji tecnou. Nebo treba ze z dynamiky mi hlavu neutrhnou, pokud vypustim valivy odpor, treni a dostredivou silu (treba) ...

Potrebuju si proste nejdriv zuzit obzor, abych nepanikaril, a pak si ho prilezitostne zase rozsiril - kdyz bude cas ;) Jsem schopnej v panice procitat vsechno i s predmluvou autoru a zbytecne se vystresovat tim, ze je toho moc. Ja chapu, ze vsechno souvisi se vsi ;), ale ja potrebuju ze zacatku aby souviselo jenom neco...

Jinak Encyklopedii pana Raichla (a dalsich) jsem uz stihl najit a dokonce jsem si vyprosil vsechny audionahravky jako linky pohromade ;) Takze mam co poslouchat pred spanim...

#4 24. 03. 2009 19:53

Ivana

↑ Jabba:No tak na to jdi selským rozumem :

Mechanika : rychlost dráha čas, zrychlení , rovnoměrný pohyb a tak dál, příklad za příkladem z učebnice , ze sešitu apod.

A takhle si vezmi každý oddíl a začni, když si nebudeš vědět rady s konkrétním příkladem , tak se zeptej ve škole, doma na foru apod. Myslím , že možnosti jsou .. chce to jen začít ...a to poslouchání před spaním není náhodou špatný nápad :-)) , tělo spí , ale mozek ve spánku pracuje a bdí :-)

Hodně zdaru, ...  fyzika je nádherná věc a je všude kolem nás, jen jí musíš chtít vidět :-)

#5 30. 05. 2009 11:42

Jabba
Zelenáč
Reputace:   

Zdravim!

Tak jen aby tohle vlakno melo taky konec - maturu mam hotovou... s vyznamenanim ;) Z Fyziky za 2 ....   Elektron holt nevazi 10^-24 jak jsem se mylne domnival, objem a hmotnost - vypadek jako krava ;) ... napovidani stylem "no h.... no h... no hu.... no proce hus.... " - samozrejme hustota (u zachovani energie - Bernouliho rovnice a tlaku) a podobny klasicky excesy ;)

Ale mam to, a to i diky tomuhle foru. A to nemluvim o tom, jak mi pomohlo v matice ;)

Jeste jednou diky VSEM!

#6 30. 05. 2009 11:51

marnes

↑ Jabba:Gratulace:-)

Jo. A na začátku vás zdravím.

#7 30. 05. 2009 11:52

Ivana

↑ Jabba:Zdravím a blahopřeji :-)

#8 30. 05. 2009 14:08

adamo
Reputace:   

Dobře to oslav :-)

Zápatí