Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravim,
nevite nekdo (nebo nedate dohromady) seznam nejdulezitejsich veci, co by clovek mel vedet z fyziky k maturitni zkousce, kdyz nechce mit vylozene dobrou znamku?
Zacinam mit pocit, ze jsem svoje schopnosti v tomhle smeru hrube podcenil ;), a mam hrozne problemy vypreparovat dulezite veci od nedulezitych nebo ne tolik podstatnych ;(.
Nemate v tomhle smeru treba nekdo tip na dobre zpracovane otazky, kde je opravdu jen to nejnutnejsi, abych si podle toho udelal obrazek a nedrtil se "kazdou kravinu", kterou muzu beztak najit v tabulkach nebo dohledat jinde, a za jejich neznalost me komise neroztrha na kousky?
Dik ;)
↑ Jabba:Tady je asi dobrá rada drahá , fyzika je širší pojem pro více oborů najednou. V každém ročníku se probírá jeden nebo dva tématické okruhy -
1.roč. Mechanika - kinematika , dynamika
2.roč. Molekulová fyzika a termika , mechanické kmitání a vlnění
3.roč. Elektřina a magnetismus
4.roč. Optika , speciální teorie relativity , fyzika mikrosvěta , astrofyzika
V každé z těchto oblastí je potřeba řešit a promýšlet úlohy, podle dané problematiky , kterých je v učebnicích určitě dostatek :-)
Dobrý je pro studium a to i samostatné tento link : http://fyzika.jreichl.com/index.php?sek … amp;page=1
(Tady musím opravdu autorům encyklopedie sklonit poklonu, protože jejich vysvětlení jsou vždy pochopitelná a podložená příklady ze skutečného reálného světa. )
A nakonec existují sbírky řešených příkladů od různých autorů , stačí vyhledat přes internet či v knihovnách. Dobré sbírky řešených příkladů jsou např. od Karla Bartuška a spol. Jistě , pokud se budeš dále pídit ,najdeš materiálů ke studiu dost :-)
↑ Ivana:
Ahojky. No prave ze tohle vsechno ja vim. Spis jsem myslel nejake konkretni veci z kazdeho tematu. Napr. kdyby to byla matika, tak reknu, ze z kuzelosecek bych mohl treba zacit hlavne parabolou a jeji tecnou. Nebo treba ze z dynamiky mi hlavu neutrhnou, pokud vypustim valivy odpor, treni a dostredivou silu (treba) ...
Potrebuju si proste nejdriv zuzit obzor, abych nepanikaril, a pak si ho prilezitostne zase rozsiril - kdyz bude cas ;) Jsem schopnej v panice procitat vsechno i s predmluvou autoru a zbytecne se vystresovat tim, ze je toho moc. Ja chapu, ze vsechno souvisi se vsi ;), ale ja potrebuju ze zacatku aby souviselo jenom neco...
Jinak Encyklopedii pana Raichla (a dalsich) jsem uz stihl najit a dokonce jsem si vyprosil vsechny audionahravky jako linky pohromade ;) Takze mam co poslouchat pred spanim...
↑ Jabba:No tak na to jdi selským rozumem :
Mechanika : rychlost dráha čas, zrychlení , rovnoměrný pohyb a tak dál, příklad za příkladem z učebnice , ze sešitu apod.
A takhle si vezmi každý oddíl a začni, když si nebudeš vědět rady s konkrétním příkladem , tak se zeptej ve škole, doma na foru apod. Myslím , že možnosti jsou .. chce to jen začít ...a to poslouchání před spaním není náhodou špatný nápad :-)) , tělo spí , ale mozek ve spánku pracuje a bdí :-)
Hodně zdaru, ... fyzika je nádherná věc a je všude kolem nás, jen jí musíš chtít vidět :-)
Zdravim!
Tak jen aby tohle vlakno melo taky konec - maturu mam hotovou... s vyznamenanim ;) Z Fyziky za 2 .... Elektron holt nevazi 10^-24 jak jsem se mylne domnival, objem a hmotnost - vypadek jako krava ;) ... napovidani stylem "no h.... no h... no hu.... no proce hus.... " - samozrejme hustota (u zachovani energie - Bernouliho rovnice a tlaku) a podobny klasicky excesy ;)
Ale mam to, a to i diky tomuhle foru. A to nemluvim o tom, jak mi pomohlo v matice ;)
Jeste jednou diky VSEM!