Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Pomohli byste mi prosím s tímto příkladem?
Dva muži nesou břemeno o hmotnosti 90kg zavěšené na tyčí o zanedbatelné hmotnosti. První z nich opírá tyč o rameno ve vzdálenosti 0,6m od závěsného bodu břemena, druhý ve vzdálenosti 0,9m. Jak velkou silou tyč na každého z nich působí?
Sílu, která působí na prvního jsem počítal pomocí vzorečku M = F*d(M = 900 * 0,6). Výsledek mi vyšel 540 N, což je správně.
Když jsem chtěl stejný postup použít u druhé síly, vyšlo mi 810, což je blbost. Dosadil jsem za F 900 a za d 0,9.
Proč tento postup fungoval pouze u jedné síly?
Díky předem za odpověď.

↑ AterCZ:
Ahoj. :-)
Je potřeba si uvědomit, jaká síla působí celkově. To je 
Když si uvědomíš, tak ty jsi počítal moment síly (M=Fd), to ale není síla!!! Vypočetl jsi moment síly, který má dokonce i jinou jednotku (N.m)
Je třeba uvědomit si, že síla, kterou počítáš se rozloží mezi ty 2 lidi, co to těleso nesou. Když je sečteš, musí Ti vyjít ta celková síla.
My máme celkovou sílu 900 N (90*10)
Teď si musíš uvědomit, jak se ta síla rozvrství. Pokud je od jednoho 90 cm a od druhého 60 cm, pak je POMĚR od nulově zvoleného bodu 3:2 (90:60). Pokud sešteš 3+2, vyjde Ti 5 a tím zjistíš jaká síla působí za ten jeden dílek.
Doporučoval bych si nakreslit obrázek.
Nyní se postupuje následujícím způsobem:
Síla, která působí na prvního: (3 dílky)
900/5*3= 540 N
Síla, která působí na druhého: (2 dílky)
900/5*2= 360 N
Když to sečteme, máme opět 900 N.
Je to takto srozumitelné? :-) Když tak se ptej :)
↑ AterCZ:
Ahoj.
Jak již zde bylo uvedeno, je potřeba pracovat s momenty sil. Trochu to shrnu do jednodušší podoby.
Tíha
břemene se rozkládá na dvě síly
tak, že
(1)
.
Podle momentové věty musí být zároveň splněno
(2)
,
jinak by došlo k porušení rovnováhy. Získáváme tak soustavu dvou rovnic o dvou neznámých.