Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 15. 05. 2015 16:21

number
Zelenáč
Škola: EKO
Pozice: student
Reputace:   

Kovariančná vs. korelačná matica

Ahojte, ako sa tak v škole stretávam s pojmami ako kovariancia či korelácia tak ma napadlo, že prečo sa vlastne niekde používa kovariancia, keď korelácia dáva lepšie výsledky? Teda kovariancia a korelácia vlastne skúmajú to isté - závislosť. Ale kovariancia nemá ohraničenie, teda neviem zistiť aká silná tá závislosť je. Lenže pri korelácií to je vieme zistiť, lebo tá sa pohybuje iba v intervale <-1,1>. Ak nám medzi dvoma veličinami výjde kovariancia 70, tak iba vieme že tam je pozitívna závislosť, ale nevieme aká silná. Ale keď nám vyjde korelácia 0,9, tak vieme že ide o silnú pozitívnu závislosť.

A preto sa teraz pýtam, prečo sa vlastne niekde používa stále iba kovariancia a nie korelácia? Napr. aj pri tvorbe optimálneho portfólia sa skúma kovariančná matica a nie korelačná. Prečo? Nie je predsa korelácia lepším merítkom závislosti ako kovariancia?

Ďakujem

#2 21. 05. 2015 16:40

number
Zelenáč
Škola: EKO
Pozice: student
Reputace:   

Re: Kovariančná vs. korelačná matica

Pýtam sa hlúposť? ak áno, tak aspoň mi napíšte, že v čom je moja otázka nesprávna. Ďakujem

Zápatí