Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 01. 01. 2008 20:35

informatik
Reputace:   

Determinant

mohl by mi prosim poradit někdo s detereminanty? nevim jak mam napsat součin prvků na diagonále jako výraz (rekurentně myslim že se tomu říká)

mám determinant kde na hlavní diagonále jsou čísla 1,3,5 ....2n-1, jinak jsou všude samý jedničky, když jsem odečetl první řádek ode všech ostatních tak mi vznikl tento determinant:
na hlavní diagonále čísla 2,4,6...2n-2) a všude jinde samý nuly a ted řešim problém jak zapsat výsledek..pomůže někdo prosim?

#2 01. 01. 2008 20:46

robert.marik
Einstein
Reputace:   

Re: Determinant

informatik napsal(a):

mohl by mi prosim poradit někdo s detereminanty? nevim jak mam napsat součin prvků na diagonále jako výraz (rekurentně myslim že se tomu říká)

mám determinant kde na hlavní diagonále jsou čísla 1,3,5 ....2n-1, jinak jsou všude samý jedničky, když jsem odečetl první řádek ode všech ostatních tak mi vznikl tento determinant:
na hlavní diagonále čísla 2,4,6...2n-2) a všude jinde samý nuly a ted řešim problém jak zapsat výsledek..pomůže někdo prosim?

Jestli to chápu správně, jde Vám o to jak zapsat součin čísel 2.4.6......(2n-2)

$\prod_{i=1}^{n-1} 2i$ nebo $(2n-2)!!$

tohle jste myslel?

#3 01. 01. 2008 20:53

informatik
Reputace:   

přesně tohle jsem myslel..děkuji, ten první zápis mi sice není moc jasný ale ten druhej je OK, akorát asi jen jednou faktorizovat..beru to jako překlep...jsem z toho počítání už nějakej celej zmatenej..děkuji

#4 01. 01. 2008 21:26 — Editoval robert.marik (01. 01. 2008 21:27)

robert.marik
Einstein
Reputace:   

informatik napsal(a):

přesně tohle jsem myslel..děkuji, ten první zápis mi sice není moc jasný ale ten druhej je OK, akorát asi jen jednou faktorizovat..beru to jako překlep...jsem z toho počítání už nějakej celej zmatenej..děkuji

Ten dvojitý vykričník znamená, že se nenásobí po sobě jdoucí čísla, ale přes jedničku. a jestli jsem pochopil aprávně, tak Vy násobíte jenom sudá čísla. A to první, to je prostě zápis toho součinu.

$(2n-2)!=(2n-2)(2n-3)(2n-4)\dots 4\cdot 3\cdot 2\cdot 1$

$(2n-2)!!=(2n-2)(2n-4)(2n-6)\dots 4\cdot 2$

Zápatí