Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
mohl by mi prosim poradit někdo s detereminanty? nevim jak mam napsat součin prvků na diagonále jako výraz (rekurentně myslim že se tomu říká)
mám determinant kde na hlavní diagonále jsou čísla 1,3,5 ....2n-1, jinak jsou všude samý jedničky, když jsem odečetl první řádek ode všech ostatních tak mi vznikl tento determinant:
na hlavní diagonále čísla 2,4,6...2n-2) a všude jinde samý nuly a ted řešim problém jak zapsat výsledek..pomůže někdo prosim?
informatik napsal(a):
mohl by mi prosim poradit někdo s detereminanty? nevim jak mam napsat součin prvků na diagonále jako výraz (rekurentně myslim že se tomu říká)
mám determinant kde na hlavní diagonále jsou čísla 1,3,5 ....2n-1, jinak jsou všude samý jedničky, když jsem odečetl první řádek ode všech ostatních tak mi vznikl tento determinant:
na hlavní diagonále čísla 2,4,6...2n-2) a všude jinde samý nuly a ted řešim problém jak zapsat výsledek..pomůže někdo prosim?
Jestli to chápu správně, jde Vám o to jak zapsat součin čísel 2.4.6......(2n-2)
nebo 
tohle jste myslel?
přesně tohle jsem myslel..děkuji, ten první zápis mi sice není moc jasný ale ten druhej je OK, akorát asi jen jednou faktorizovat..beru to jako překlep...jsem z toho počítání už nějakej celej zmatenej..děkuji
informatik napsal(a):
přesně tohle jsem myslel..děkuji, ten první zápis mi sice není moc jasný ale ten druhej je OK, akorát asi jen jednou faktorizovat..beru to jako překlep...jsem z toho počítání už nějakej celej zmatenej..děkuji
Ten dvojitý vykričník znamená, že se nenásobí po sobě jdoucí čísla, ale přes jedničku. a jestli jsem pochopil aprávně, tak Vy násobíte jenom sudá čísla. A to první, to je prostě zápis toho součinu.