Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 04. 06. 2015 13:31

stage
Reputace:   

Diferenční rovnice

Ahoj,

asi docela hloupá otázka, nicméně bych se chtěl zeptat, jak spolu souvisí pojem diference a diferenční rovnicí.

mám- li tedy diferenci danou

$\Delta x_n = x_{n+1} - x_{n}$

a diferenční rovnici danou předpisem

$x(n+1) = f(n,x(n))$

Díky za odpověď

#2 04. 06. 2015 17:34

Eratosthenes
Reputace:   140 

Re: Diferenční rovnice

ahoj ↑ stage:

diference není nic jiného než rozdíl sousedních členů libovolné posloupnosti. Diferenční rovnice určuje zcela konkrétní posloupnost (popř. množinu posloupností). Vztah

$\Delta x_n = x_{n+1} - x_{n}$

platí v každé posloupnosti (třeba kterékoli aritmetické, geometrické apod.).

Kdežto diferenční rovnici

$x(n+1) = 2*x(n)$

vyhovuje jen geometrická posloupnost s kvocientem 2. A žádná jiná.

Budoucnost patří aluminiu.

#3 05. 06. 2015 12:33

stage
Reputace:   

Mockrát díky za odpověď

přesto bych se ještě zeptal, lze  tahle úvaha (příklad) nějakým stylem zobecnit?

vezmu li to například z diferenciálních rovnic, kde neznámou mám fci a v rovnici se mi objevuje její n-tý stupeň derivace (pro diferencialní rovnici n-tého řádu)

Můžu to samé říct pro diferenční rovnice s diference posloupnosti? je nutností aby se mi v diferenční rovnici vyskytovala diference posloupnosti?

#4 05. 06. 2015 13:32

Eratosthenes

ahoj ↑ stage:,

diferenční rovnice a jejich řešení v mnohém připomínají rovnice diferenciální. Podívej se např. na

http://people.fjfi.cvut.cz/home/rostmar … ovnice.pdf

#5 05. 06. 2015 19:44

kaja.marik
Veterán
Reputace:   57 

stage napsal(a):

Můžu to samé říct pro diferenční rovnice s diference posloupnosti? je nutností aby se mi v diferenční rovnici vyskytovala diference posloupnosti?

Treba v diferencni rovnici $x(n+1) = 2x(n)$ se diference nevyskytuje, takze jste sam vymyslel protipriklad proti takove predstave.

#6 06. 06. 2015 12:29

stage
Reputace:   

Přesto, odkud tedy plyne ten název "diferenční", pokud v ní nemusí býti obsažena diference?

Snad už poslední otázka, připadám si trošku nechápavě :(.

Díky za odpovědí :)

#7 06. 06. 2015 12:41 — Editoval Eratosthenes (06. 06. 2015 12:42)

Eratosthenes

↑ stage:

stage napsal(a):

Přesto, odkud tedy plyne ten název "diferenční", pokud v ní nemusí býti obsažena diference?

To se holt budeš muset zeptat toho, kdo ten název vymyslel. Správnější je určitě rekurzivní rovnice (viz def. 1 v http://people.fjfi.cvut.cz/home/rostmar … ovnice.pdf). 

Ostatně zcela nesmyslných názvů, které jsou naprosto zažrané pod kůží, je v matematice (možná trochu překvapivě) víc. Ve funkcích komplexní proměnné je např. zcela běžný termín "víceznačná funkce", což je "funkce" f, která má pro totéž x víc hodnot f(x). Je to stejné, jako kdybychom definovali auto jako dopravní prostředek, který má motor, a jízdnímu kolu pak neříkali jízdní kolo, ale bezmotorové auto.

#8 06. 06. 2015 13:03 — Editoval jarrro (06. 06. 2015 13:05)

jarrro
Škola: UMB BB Matematická analýza
Reputace:   303 
Web

každá  rovnica tvaru
$x{\(n+1\)} = f{\(n,x{\(n\)}\)}$
je predsa ekvivalentná rovnici
$\Delta{x_n}= f{\(n,x{\(n\)}\)}-x{\(n\)}=:g{\(n,x{\(n\)}\)}$
alebo nie ?

MATH IS THE BEST!!!

#9 06. 06. 2015 16:07

kaja.marik
Veterán
Reputace:   57 

↑ jarrro:
Presne tak. Presto lide dokazou pro kazdou z techto rovnic (nebo vlastne pro kazdy z techto zapisu stejne rovnice) vymyslet jine jmeno. Ja jsem treba v jedne starsi knizce videl jedno nazyvat diferencni rovnice prvniho druhu a druhe diferencni rovnice druheho druhu. Ted nevim ktere bylo ktere. Ale nekdy holt lide vymysleji nejroztodivnejsi nazvy a az cas ukaze, co se uchyti a co ne.

Zápatí