Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
ahoj ↑ stage:
diference není nic jiného než rozdíl sousedních členů libovolné posloupnosti. Diferenční rovnice určuje zcela konkrétní posloupnost (popř. množinu posloupností). Vztah
platí v každé posloupnosti (třeba kterékoli aritmetické, geometrické apod.).
Kdežto diferenční rovnici
vyhovuje jen geometrická posloupnost s kvocientem 2. A žádná jiná.
Mockrát díky za odpověď
přesto bych se ještě zeptal, lze tahle úvaha (příklad) nějakým stylem zobecnit?
vezmu li to například z diferenciálních rovnic, kde neznámou mám fci a v rovnici se mi objevuje její n-tý stupeň derivace (pro diferencialní rovnici n-tého řádu)
Můžu to samé říct pro diferenční rovnice s diference posloupnosti? je nutností aby se mi v diferenční rovnici vyskytovala diference posloupnosti?
ahoj ↑ stage:,
diferenční rovnice a jejich řešení v mnohém připomínají rovnice diferenciální. Podívej se např. na
http://people.fjfi.cvut.cz/home/rostmar … ovnice.pdf
stage napsal(a):
Můžu to samé říct pro diferenční rovnice s diference posloupnosti? je nutností aby se mi v diferenční rovnici vyskytovala diference posloupnosti?
Treba v diferencni rovnici
se diference nevyskytuje, takze jste sam vymyslel protipriklad proti takove predstave.
stage napsal(a):
Přesto, odkud tedy plyne ten název "diferenční", pokud v ní nemusí býti obsažena diference?
To se holt budeš muset zeptat toho, kdo ten název vymyslel. Správnější je určitě rekurzivní rovnice (viz def. 1 v http://people.fjfi.cvut.cz/home/rostmar … ovnice.pdf).
Ostatně zcela nesmyslných názvů, které jsou naprosto zažrané pod kůží, je v matematice (možná trochu překvapivě) víc. Ve funkcích komplexní proměnné je např. zcela běžný termín "víceznačná funkce", což je "funkce" f, která má pro totéž x víc hodnot f(x). Je to stejné, jako kdybychom definovali auto jako dopravní prostředek, který má motor, a jízdnímu kolu pak neříkali jízdní kolo, ale bezmotorové auto.
↑ jarrro:
Presne tak. Presto lide dokazou pro kazdou z techto rovnic (nebo vlastne pro kazdy z techto zapisu stejne rovnice) vymyslet jine jmeno. Ja jsem treba v jedne starsi knizce videl jedno nazyvat diferencni rovnice prvniho druhu a druhe diferencni rovnice druheho druhu. Ted nevim ktere bylo ktere. Ale nekdy holt lide vymysleji nejroztodivnejsi nazvy a az cas ukaze, co se uchyti a co ne.