Stránky: 1
potřeboval bych nějaký odkaz na sbírku příkladů, kde jsou příklady s této kapitoli řešeny. Prosím nemáte někdo?
Potřebuji totiž pomoct s tímto příkladem
jak vypadá u toho pulkruhu a usečky ten z(spruhem) z(absolutní hodnota) a dz. Nemůžu na to dojít, dosazení už tak nějak zvládnu.
Za tu sbírku bych byl moc vděčný.
↑ cmaja:
Komplexnú analýzu neovládam, niekto ti snáď aj po takom dlhom čase odpíše, ale pár mojich rád.
Tá kružnica je v komplexnej rovine
Snáď to nejako pomôže :-D a možno je to úplne od veci.
↑ cmaja:
Komplexné číslo sa dá vyjadriť v algebraickom tvare
pričom a je reálna časť a b je komplexná časť. Existuje pre ne špeciálne označenie
K tomu prvému:
↑ cmaja:
Tak argument funkcí je z nějakého intervalu (jde o úhly), R bude nejspíš reálná část té kružnice a to další Im (?) jako imaginární část?
Odkaz na wiki.
Ke vzorcům co nepoznáváš, tak zkus wiki, na které to opravdu je psané: Druhý odkaz na wiki.
(pozn. najdeš tam jak vztah, který uvedl lukaszh, tak i ten, ten pro absolutní hodnotu z komplexního čísla)
Děkuju moc ještě kdyby jste mi vysvětlili toto
a s toho je
proč je tomu tak?
a nebo tohle
a s toho je
proč je tomu tak?
nebo
???
se omlouvám ale dělám vysokou dálkově, a na tem tutoriálu nám to nějak nevysvětlil učitel, prostě jen napsal pár příkladů dal malý komentář, který nikdo nevnímal protože nikdo nestíhal psát
Tak nějak jsem se dopídil k výsledku. Ta přímka od
do
my vyšla
, to jsem nekolikrát skontroloval. Ale problémi mám spíše s pul kruhem. Vypočítal jsem integral od
do
a vyšlo mi tohle
. Však když jsem si spočítal integrál od
do
vyšlo mi 
Netuším vůbec který je spravný??? Nebo jsem to spočítal blbě??
↑ cmaja:
Keď už používaš na označovanie imaginárnej jednotky j, tak to budem písať aj ja, aby to zbytočne nemýlilo. Každé komplexné číslo sa dá vyjadriť v algebraickom tvare, goniometrickom tvare a v exponenciálnom tvare.
pričom uhol
je uhol, ktorý zviera komplexné číslo (ako vektor) s reálnou osou. V tvojom prípade označuješ ten uhol písmenom t, čo je vec dohody. Teda z tvojho príkladu
↑ lukaszh:
JJ tak to už mi dává smysl a tohle??
a s toho je
prosím koukl by ses mi na to co jsem napsal o výsledcích??
↑ cmaja:
O výsledcích ti nepomôžem, pretože toto ešte neovládam. Zbytočne by som ťa domýlil, iba ti môžem pomôcť so základmi o komplexných číslach. Číslo z = jt je komplexné číslo v algebraickom tvare. 
Absolútna hodnota je definovaná ako dĺžka
↑ lukaszh:
já jsem teda blbec:-D, už mi to je jasny, ted už to docela chápu a potřebuji pomocts tím výseledkem
↑ cmaja:
Marian sem raz dal zbierku alebo učebnicu o komplexných číslach http://forum.matweb.cz/viewtopic.php?id=6597.
↑ cmaja:
Funkcia je párna ak
a nepárna ak
. Keďže sínus je nepárna funkcia, potom
a cosínus je párny preto
. Tu však treba ovládať učivo o funkciách zo strednej školy. Info nájdeš aj na wiki.
SK-CZ minislovník
párny = sudý
nepárny = lichý
Kdyby integrovaná fce byla holomorfní v oblasti obsahující tuto uzavřenou křivku, přes kterou integrujeme, pak by integrál byl 0 podle Cauchyovy věty.
Připadá mi ale, že fce holomorfní nebude (obsahuje souměrnost dle reálné osy) , ale nezkoušel jsem to.
Návod, jak vypočítat inegrál přímo:
z = x + y*j , f(z) = u(x,y) + v(x,y)*j , dz = dx + j*dy,
f(z)*dz = u(x,y)*dx - v(x,y)*dy + j * (v(x,y)*dx + u(x,y)*dy)
Tímto převedu integraci v komplexním oboru na výpočet křivkových integrálů (tzv. "druhého typu") v rovině Pxy.
Integrační křivku rozdělíme na oblouk kružnice a její svislý průměr (tj. úsečku) atd.
Je okolo některého z těchto intrgrálů problém ?
↑ Rumburak:
tak to jsem přesně udělal, ani nevím jak jinak bych to měl počítat. Ptal jsem se na něco jiného.
Cituji:
cmaja napsal(a):
Tak nějak jsem se dopídil k výsledku. Ta přímka od
do
my vyšla
, to jsem nekolikrát skontroloval. Ale problémi mám spíše s pul kruhem. Vypočítal jsem integral od
do
a vyšlo mi tohle
. Však když jsem si spočítal integrál od
do
vyšlo mi
Netuším vůbec který je spravný??? Nebo jsem to spočítal blbě??
Mně vyšlo u(x,y) = x * (x^2 + y^2) , v(x,y) = y * (x^2 + y^2) .
I. Integrace přes <2j, -2j> : všude je x = 0 , tedy i dx = 0 , takže integrujeme od 2 do -2 (v souladu s orientací křivky) výraz y^3 *dy + j*0*dy ,
takže vyjde 0 .
II. Integrace přes oblouk. Ten je popsán parametrickou rovnicí z = 2*exp(j*t) , kde t probíhá interval <- Pi/2, Pi/2> ,
přechodem k proměnným x, y to rozepíšeme na
x = 2 * cos t , y = 2 * sin t , takže dx = - 2* sin t * dt, dy = 2*cos t * dt,
a v integrálech provedeme tuto substituci, tudíž pak u(x(t), y(t)) = 8 * cos t , v(x(t), y(t)) = 8 * sin t .
Integrujeme od - Pi/2 do Pi/2 výraz
f(z(t))*dz(t) = u(x(t),y(t))*dx(t) - v(x,y)*dy(t) + j * (v(x(t),y(t))*dx(t) + u(x(t),y(t))*dy(t)) =
= 16 * cos t * (- sin t) * dt - 16 * sin t * cos t * dt + j * ( 16 * sin t * (- sin t) * dt + 16 * cos t * cos t * dt ) =
= - 32 * sin t * cos t * dt + 16* j * ((cos t)^2 - (sin t)^2 ) * dt = -16 * sin 2t * dt + 16*j * cos 2t * dt .
Pokud jsem to spočítal správně, pak oba příslušné integrály od <- Pi/2, Pi/2> jsou 0, takže vzhledem k I. kroku i celý daný integrál je 0.
PS. O spaciální sbírce na kompl. analýzu nevím. Snad v ruském Děmidovičovi by mohlo něco být, což je sbírka příkladů na analýzu obecně.
Stránky: 1