Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 09. 06. 2015 15:55

olympie2015
Reputace:   

Ocením radu s několika problémy.

Ahoj, potřebuji poradit s tímto:
množina všech řešení rovnice
rovnice kružnice se středem X a poloměrem Y
vyjádření Y z rovnice
Máme X lahví vody o objemu 1,5 litru. Kolik lahví by bylo, kdyby ty lahve měěly objem 2 litry?
Množina všech řešení nerovnice
OBOR HODNOT FUNKCE.
Z trojúhelníku znám dva úhly a jednu délku strany. Jak dopočítám  další délku strany?

http://math.feld.cvut.cz/0educ/prijimac … ani01.html  něco z toho je odtud

Teď na středmní bereme podobnej matroš, a já si to jen potřebuju nějak nalejt do hlavy. Všichni říkají, že si v tom mám najít systém a podobně, Já tomu vůbec nerozumím.

Děkuji za jakékoliv rady, jsem už zoufalá a nevím, jak tu školu dodělat. :)

#2 09. 06. 2015 16:09

xstudentíkx
Škola: VŠE
Pozice: student
Reputace:   26 

Re: Ocením radu s několika problémy.

Ahoj ↑ olympie2015:

Bylo by dobré, když by sis na každý "problém"(příklad) založila vlastní téma, zadala tam daný příklad a napsala kde je problém. Takto je to dost obecné a navíc porušuješ pravidla fóra. Zkus to jak doporučuji a určitě dostaneš pomoc :)

#3 10. 06. 2015 12:13

olympie2015
Reputace:   

Ahoj, :)

já nechci narušovat chod fóra, ale přijde mi zbytečné to tu zasvinit X různými příspěvky.

Navíc, některé z těch příkladů neumím přepsat do prostředí tohoto fóra.

Nejde to vyřídit odkazem? http://www.vutbr.cz/uredni-deska/statis … ;fid=20042      2A BC.

Teď bereme na gymplu to podobný, a dohodli jsme se s kámoškama, že budeme používat do zadání 2A BC jako vzor. Děkuju za pomoc :)

#4 10. 06. 2015 13:03

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Zdravím,

↑ olympie2015: chod fóra nenarušíš, naopak - pravidla fóra určuji dávat do jednoho tématu jednu úlohu, aby bylo přehledně. Pokud jen potřebuješ materiály a vzory řešení - viz téma. Pokud konkrétně - tak ve Tvém vložení v ↑ příspěvku 1: je také řešení, v samostatném tématu můžeš upřesnit konkrétní číslo zadání s řešením a čemu jsi nerozuměla (nebo jiný problém).

Pokud nejde přepsat, můžeš z monitoru vzít obrázek zadání a ten vložit obrázkem (ale lepší se nauč používat TeX, editor je napravo od okna zprávy).

Na gymnáziu jsou kvalitní učebnice a sbírky, zkoušela jsi spíš používat vaše učebnice - postupně? Kterou používáte? Děkuji a pokračuj, prosím, dle pravidel.

#5 14. 06. 2015 17:03

olympie2015
Reputace:   

KN    79    Močalov, L. P.    Hlavolamy   
1987    4   
KN    79    Bizám, Gyoergy    Hra a logika v 85 príkladoch   
1979    1   
KN    51    Péter, Rózsa, 1905-1977    Hra s nekonečnem   
1973    3   
KN    51    Gatial, Ján    Hry takmer matematické   
1982    1   
KN    51    Stewart, Ian, 1945-    Kabinet matematických kuriozit profesora Stewarta   
2013    1   
KN    51    Vejmola, Stanislav    Konec záhady hlavolamů   
1989    3   
KN    ŘET M 51    Vejmola, Stanislav    Konec záhady hlavolamů   
1986    1   
KN    51    Kordemskij, Boris Anastasjevič    Matematické prostocviky   
1966    1   
KN    51    Dobrovolný, Bohumil, 1906-1990    Matematické rekreace   
1969    1   
KN    51    Novoveský, Štefan    Sedmsetsedmdesátsedm matematických zábav a her   
1971    1   
KN    79    Omasta, Vojtěch    Sto a jedna karetních her   
1993    2   
KN    51    Stewart, Ian, 1945-    Truhlice matematických pokladů profesora Stewarta   
2013    1   
KN    ŘET 51    Novoveský, Štefan    Zábavná matematika   
1983    1   
KN    51   
Zajímavá matematika   
1983    3   

Ahoj, co byste mi doporučili z těchto knih???

#6 14. 06. 2015 18:40

jelena
Jelena

Zdravím,

↑ olympie2015: Ty ale neupřesňuješ, k čemu potřebuješ knihy (většinu ale, pravda, ze seznamu jsem osobně neviděla, tak spíš doporučení od kolegů po Tvém upřesnění). Děkuji.

#7 14. 06. 2015 19:12

olympie2015
Reputace:   

Potřebuji je pro ulehčení pochopení matematiky gymnázia (na jeho konci - sem ve třeťáku, a  chci si to celé nějak shrnout, než bude konec, a já budu mít plnou hlavu matury za rok - chci do toho jít nějak předpřipravena, a ten skororok věnovat na přípravu právě matiky, kde se dost motám. A už teď začínám shánět nějaké materiály).

#8 14. 06. 2015 21:34

jelena
Jelena

↑ olympie2015: děkuji.

pokud ale potřebuješ matematiku na maturitu v takovém rozsahu jak je zatím tady, tak spíš potřebuješ si zopakovat nebo doplnit běžnou školní látku (na gymnáziu byste měli probírat v "normálním rozsahu"), vzpomeň si, kterou učebnici a sbírku jste měli (Janeček, Petáková + pravděpodobně z nakladatelství Prometeus jednotlivé díly). Pokud máš nějaké mezery z dřívější látky, ze závěru ZŠ, tak si sežeň Bělouna. Základní maturita je spíš v rozsahu materiálu ZŠ + něco málo doplnili ze SŠ. Co jsem četla novou (budoucí) paní ministryni, tak bych nějaké změny nečekala - směrem k složitějšímu.

Spíš se poraď s učitelem u vás, co potřebuješ. Když se připravuješ na přijímačky, tak se podívej na str. zvolené školy.

:-) pokud Tobě někdo namluvil, že matematika je o logice, tak určitě ne. Je o šprtání (teorie, smysluplně) a o cvičení - a to hodně. Tvůj výběr knih je spíš doplňující, pro volný čas a pro zábavu, pro soutěže apod. ale rozhodně nemůže odstranit mezery v základech, pokud jsou.

A už teď začínám shánět nějaké materiály).

z čeho se u vás ve škole cvičí a studuje se teorie? Děkuji.

Zápatí