Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Jsou dány dvě kružnice, první má poloměr 4 cm a druhá poloměr 6 cm. Středy kružnic jsou od sebe vzdáleny 5 cm. Označme P a Q průsečíky těchto kružnic. Vypočtěte jejich vzdálenost.
Jak zjistit vzdálenost průsečíků P a Q ?
Pokouším se v tom hledat nějaký trojúhelník jako např: kde znám délky všech tří stran a můžu si dopočítat úhly, ale k ničemu kloudnému mě to zatím nevede.
↑ jakub.habas:
Pokud znáš strany trojúhelníka S1PS2 tak co třeba zjistit výšku tohoto trojúhelníku? Jinak obrázek neodpovídá realitě, protože S1S2 = 5 cm a poloměr r1=6 cm.
Ahoj, ten obrázek moc neodpovídá zadání ... pokud by byl , pak střed
by musel ležet uvnitř kružnice
.
Máte pravdu, obrázek je mimo.. ale tohle je početní úloha a rýsovací potřeby stejně použít nesmím.
Spíš jsem ho měl jen tak pro představu...
Panassino napsal(a):
↑ jakub.habas:
co třeba zjistit výšku tohoto trojúhelníku?
To mě samozřejmě napadlo, ale vůbec nevím, jak bych jí měl v tomto trojúhelníku vypočítat.
↑ jakub.habas:
Rozděl si stranu S1S2 na dva useky rozdelene patou výšky třeba na úsek x1 a x2.
Víš, že x1 + x2 = 5.
Potom můžeš sestavit další dvě rovnice pomocí Pythagorovy věty.
Ať počítám, jak počítám dostávám se k opravdu zvláštním číslům. Trápím se s tím příkladem už celkem dlouho, neví někdo, jak to lehce vypočítat prosím? Jde mi hlavně o postup, výsledek by měl být .
↑ gadgetka: Děkuji mnohokrát !! :-))) Moc jste mi pomohla. Když tam jsou jen dvě neznámé je to hned o dost přehlednější :) na to holt ale musí mít člověk hlavu no..
Stránky: 1