Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj. V knížce pana Švejdara, Logika: neúplnost, složitost a nutnost jsou uvedeny 2 ekvivalentní verze věty o kompaktnosti pro výrokovou logiku:
a) Je-li T množina výrokových formulí taková, že každá její konečná podmnožina je splnitelná, pak T je splnitelná.
b) Máme T množinu výr. formulí a formuli . Pokud platí , pak existuje konečná podmnožina taková, že .
Je uveden důkaz, že a) implikuje b), je uveden důkaz, že a) platí.
Zajímalo by mě, jestli lze nějak jednoduše dokázat, že i b) implikuje a). Něco jsem zkusila, ale nic z toho nevylezlo.
Díky.
↑ Andrejka3:
Zdar,
to je tedy v kontextu výrokové logiky?
Pokud jo, tak to jde nějak takto:
Nechť není splnitelná, buď libovolná kontradikce. Pak z definic snadno je vidět, že . Dle (b) je pak pro nějakou konečnou podmnožinu , tedy vidíme, že je konečná podmnožina , která není splnitelná. To je spor.
Pro predikátovou logiku to bude fungovat v podstatě stejně, jen ty symboly znamenají něco trochu jiného.
↑ OiBobik:
Ahoj, proč není F splnitelná? Plyne to z toho, že spnitelnost se zachovává inkluzí?
(Jinak pokud je důkaz a) snadný, pak je i snadný důkaz implikace b)=>a) :-). Ale předpokládám, že je a) dokazováno pomocí věty o úplnosti a tak zas tak úplně snadná není.)
↑ check_drummer:
Cau,
F neni splnitelna, jelikoz jeji semanicky dusledek je kontradikce, tj. neco nesplnitelneho.
Jinak dukaz a) se bude dekat skutecne pomoci v. o uplnosti, resp. nejak podobne pomoci axiomu vyberu, pravdepodobne. Tj. Tam je nejaka ta prace.
Děkuju za reakce. Týká se to výrokové logiky. Projdu si to.
Jinak, k ačku mám dva důkazy. Jeden přes ordinály a axiom výběru - ten zatím vynechávám. Druhý topologický přes kompaktnost prostoru . No a pro důkaz kompaktnosti bylo použito tvrzení, že každý filtr je obsažen v nějakém ultrafiltru.
Na konci je cvičení, kde mám zdůvodnit, proč následující tvrzení jsou v teorii množin bez axiomu výběru ekvivalentní:
1) věta o kompaktnosti výrokové logiky
2) každý filtr je obsažen v nějakém ultrafiltru
3) každý topologický prostor 2^P je kompaktní
Kdybych teda chápala důkaz přes axiom výběru, tak asi mám zadarmo: axiom výběru implikuje 1)
Trochu se v tom motám, ale líbí se mi to.
↑ Andrejka3:
Jo no, to je nějak všeobecně známý (ve smyslu: vím to, ale důkaz jsem neviděl : D), že k tomu člověk potřebuje něco trochu méně, než AC, konkrétně většinou se mluví o té 2), tj. o tom tzv Ultrafilter lemma, a skutečně existují modely ZF, kde platí ultrafilter lemma a neplatí AC.
Zajímavé je (pro mě), že je to ekvivalentní větě o kompaktnosti ve výrokové logice, o čemž člověk přemýšlí jako o takové zjednodušené situaci oproti predikátové logice.
ve smyslu: vím to, ale důkaz jsem neviděl
Tyhle věci se trochu snažím zredukovat -- což možná není dobře. Možná by naopak bylo lepší více věcí vědět a méně umět dokázat.
Aha, takže z ZF + Ultrafilter lemma neplyne ZF + AC.
To cvičení s těmi ekvivalentními tvrzeními se mi i díky nápovědě povedlo dokončit. Teď jdu na syntaktiku. Ale k Ultrafiltrům a AC se vrátím! :D
Zajímavé je (pro mě), že je to ekvivalentní větě o kompaktnosti ve výrokové logice
Jo, zajímavé. A taky ten důkaz je pěkný :)
↑ Andrejka3:
Já to beru tak, že rozumět se snažím věcem, se kterými pracuji nějak často, ale takovýchto kompaktních balíků vět, které člověk typicky jen jako black box aplikuje, mi přijde znát výsledky informativně postačující (vtip je samozřejmě v tom, že člověk nemůže zdaleka nikdy znát všechno do detailu, takže pokud zná všechno do detailů, lze to taky interpretovat tak, že kromě toho, co zná, nezná už nic ani informativně. : D).
Ale to už je úplně off topic.
Stránky: 1