Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj,
mám naměřená data a přepočítávám je na normální rozdělení. Znamená to, že vlastně podle naměřených dat určím hustotu pravděpodobnosti pro danou veličinu X? Nejde mi o to jak to přepočítám (na to mám Excel :P) ale jestli je moje tvrzení správné.
Díky za odpovědi.
Nerozumím tomu, na co se ptáte. Co znamená "přepočítávat data na normální rozdělení"?
Jediná věc, která mě napadá, že můžete dělat, je, že předpokládáte, že vaše data mají normální rozdělení a snažíte se odhadnout střední hodnotu a rozptyl. Pokud tomu tak je, tak prostě spočítejte výběrový průměr a výběrový rozptyl, protože ty jsou nestrannými a konzistentními odhady.
↑ Hynda1:↑ Jozef3:
Teď mě napadla ještě jedna věc, kterou za vás asi Excel dělá. Máte zřejmě na mysli "normalizaci dat", což znamená, že od každého pozorování odečtete střední hodnotu dat a následně to vydělíte směrodatnou odchylkou dat. Jelikož ale skutečnou střední hodnotu a směrodatnou odchylku zřejmě neznáte, tak je musíte nejprve odhadnout (nejlépe pomocí výběrového průměru a odmocniny z výběrového rozptylu).
Pokud tomu tak je, tak můj předchozí příspěvek můžete ignorovat.