Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 27. 07. 2015 23:14 — Editoval Hynda1 (27. 07. 2015 23:15)

Hynda1
Reputace:   

Normální rozdělení

Ahoj,
mám naměřená data a přepočítávám je na normální rozdělení. Znamená to, že vlastně podle naměřených dat určím hustotu pravděpodobnosti pro danou veličinu X? Nejde mi o to jak to přepočítám (na to mám Excel :P) ale jestli je moje tvrzení správné.

Díky za odpovědi.

#2 28. 07. 2015 11:08

Jozef3
Reputace:   

Re: Normální rozdělení

Nerozumím tomu, na co se ptáte. Co znamená "přepočítávat data na normální rozdělení"?
Jediná věc, která mě napadá, že můžete dělat, je, že předpokládáte, že vaše data mají normální rozdělení a snažíte se odhadnout střední hodnotu a rozptyl. Pokud tomu tak je, tak prostě spočítejte výběrový průměr a výběrový rozptyl, protože ty jsou nestrannými a konzistentními odhady.

#3 28. 07. 2015 11:20

Jozef3
Reputace:   

↑ Hynda1:↑ Jozef3:
Teď mě napadla ještě jedna věc, kterou za vás asi Excel dělá. Máte zřejmě na mysli "normalizaci dat", což znamená, že od každého pozorování odečtete střední hodnotu dat a následně to vydělíte směrodatnou odchylkou dat. Jelikož ale skutečnou střední hodnotu a směrodatnou odchylku zřejmě neznáte, tak je musíte nejprve odhadnout (nejlépe pomocí výběrového průměru a odmocniny z výběrového rozptylu).

Pokud tomu tak je, tak můj předchozí příspěvek můžete ignorovat.

#4 28. 07. 2015 15:03 — Editoval Hynda1 (28. 07. 2015 15:03)

Hynda1
Reputace:   

↑ Jozef3:
Ano myslel jsem normalizaci dat. Tedy normalizaci na nulový průměr a jednotkový rozptyl. Snad to nebude znít moc naivně, ale co tím dosáhnu, že naměřená data takto transformuji?
Děkuji za odpoveď.

Zápatí