Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, mám před sebou asi 60 kvadratických rovnic s parametrem.
Načetla jsem k tomu už všechno možný, všude to píšou jinak a já v tom mám čím dál tím větší guláš.
Nejsem na tom matematicky zrovna nejlíp.
pro které hodnoty parametru a má rovnice dva různé reálné nenulové kořeny?
nepodařilo se mi podle mě určit ani diskriminant
teď nevím jestli to můžu celé odmocnit, čímž by vycházel diskriminant 
Co a jak dál? Potřebovala bych s tím nějak hnout.
Nemohl by mi to prosím někdo polopatě vysvětlit?
výsledkem je 
↑ tereza93:
Zdravím,
úloha je řešena zde
Diskriminant máš určen dobře, teď stačí vyřešit
↑ tereza93:
Tvůj postup s odmocněním diskriminantu je chybný. Ty ho nepotřebuješ odmocnit, nemáš najít všechny kořeny kvadratické rovnice, pouze chceš, aby byly dva různé. Proto je třeba položit D>0. Pokud bychom chtěli jeden dvojnásobný kořen, pak D=0, pokud by rovnice neměla mít žádné řešení v oboru reálných čísel, pak je D<0
Edit:
nerozumím té podmínce
proč?
kořeny mají být nenulové, proto je potřeba, aby daná kvadratická rovnice obsahovala absolutní člen. Nebo-li musí to být rovnice úplná. Pokud by rovnice neměla absolutní člen, pak by jeden kořen byl roven nule.
např.
má kořeny 
↑ tereza93:
Pokud odmocňuješ nějaký výraz s neznámou, pak ho musíš dát do absolutní hodnoty
A teď hledáš čísla, která mají od nulového bodu absolutní hodnoty vzdálenost větší než 4.
Nulový bod je -1. Od něho máme čísla -1-4=-5 a -1+4=3 , která mají vzdálenost přesně 4. Když má být vzdálenost větší než 4, dostaneme řešení
. A z této množiny jen vyndáme číslo 4, které jsme získali z nerovnosti
Jiný způsob řešení nerovnice D>0:
řešíš kvadratickou nerovnici, která má stejné řešení jako předchozí nerovnice s absolutní hodnotou.
↑ tereza93:
Rádo se stalo. Držím palce při hledání řešení těch zbylých asi 59 rovnic. :-)